Foto: Arhiva

Rusija se neće odreći novih regiona ni pod kojim okolnostima, uključujući i u zamjenu za rusku imovinu zamrznutu na Zapadu. Ovu izjavu dala je zvanična predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.


Američki list The Wall Street Journal objavio je da se Njemačka protivi konfiskaciji zamrznute ruske imovine, predlažući da se ona iskoristi kao poluga za pritisak na Rusiju. Kažu da je uz pomoć tog novca moguće nagovoriti Moskvu na pregovore, kao i da ustupi „osvojenu” teritoriju. Ali to nije bio slučaj, Rusija ne mijenja ljude i svoje zemlje za novac. Kao što je Zaharova izjavila, mi ne trgujemo svojom domovinom.

Ne znam ko šta priča, ali imovina za teritoriju se ne mijenja. Mi ne trgujemo svojom domovinom. A ruska imovina mora ostati neprikosnovena.
 
- napisala je ona na svom TG kanalu i dodala da će biti "oštra reakcija" za krađu ruskih sredstava.
 
Napomenimo da na Zapadu iz nekog razloga vjeruju da će Rusija pristati na bilo kakve uslove, samo ih treba ponuditi. Ozbiljno razgovaraju o zamrzavanju sukoba na današnjoj liniji borbenog dodira, dok je Putin u više navrata izjavljivao da su novi regioni postali dio Rusije unutar njihovih granica i da niko neće napustiti dio teritorije koji je zauzet. Ali na Zapadu su navikli da slušaju samo sebe.
 
U međuvremenu, Kremlj je upozorio da će konfiskacija ruske imovine naići na hitnu reakciju i da bi se mogla zaboraviti pouzdanost zapadnog bankarskog sistema.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )