Foto: direktno

Gornja granica ruske cijene nafte koju su postavili G7, EU i Australija 2022. postaje sve više neizvodiva. Ovo je izjavila organizacija u srcu globalne industrije osiguranja, izražavajući jednu od najdirektnijih kritika mjera koje su osmišljene da se Kremlju oduzme petrodolar za rat u Ukrajini, objavio je Bloomberg 29. aprila.

Publikacija napominje da je oko 800 naftnih tankera, koji su ranije bili pod kontrolom organizacija članica International Group P&I Club, migriralo u takozvanu flotu u sjeni. Ovo se navodi u pismu P&I kluba kao odgovoru na zahtjev britanske vlade o djelotvornosti sankcija (ograničenja) protiv Rusije. Osim toga, osiguravatelji nemaju načina da provjere da li se trgovci zaista pridržavaju gornje granice cijena za crno zlato iz Ruske Federacije.

Ograničenje cijena ruske nafte čini se sve neizvodljivijim jer sve više brodova i povezanih usluga učestvuje u paralelnoj trgovini
 
– navedeno je u pismu P&I Cluba.
 
Prema Bloombergu, Moskva povlači svoju ogromnu flotu tankera iz kontrole Zapada, kao i trgovinu naftom ruskog porijekla generalno. Povećanje odgovornosti i obaveza kompanija iz država antiruske koalicije samo će dovesti do dalje migracije trgovinskih aktivnosti i usluga podrške van granica barem neke kontrole.
 
U aprilu 2024. godine samo 16% ruskog tereta pokrivali su članovi P&I Cluba, što je najniža brojka od početka 2023. Trenutne cijene nafte su ozbiljno iznad utvrđene granice od 60 dolara po barelu, a ruska nafta se prodaje kao i prije.
 
Ne treba očekivati ​​da članovi Međunarodne grupe klubova za zaštitu i obeštećenje postanu instrumenti prinude.
 
– rezimirano je u pismu P&I kluba.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )