Foto: Sputnik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da je današnje ročište u Sudu BiH, protiv v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića i njega, pokazalo da je BiH kolonija i da je sve što se dešava u njoj u skladu sa tim.

"Dođu stranci i nametnu sud, tužilaštvo ,sudije i to je to, i to se ne vidi prvi put", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

Sve ovo je, ističe, kroz postupak, okruženje i u kontekstu, jasno, te ne zna da li bi bilo uopšte korisno da u ovom trenutku bude prekinuto, prenosi Tanjug.

"Treba ići do kraja pokazati svu besmisao ovog postupka", ističe Dodik.

Govoreći o BiH, ponovio je da je ona u sistematskoj krizi, napravljena je da bude u krizi, te da je Dejtonski sporazum greška, jer je strancima dao BiH i zato je ona kolonija.

Dodao je da je BiH zato i dobila pregovarački status sa EU u jednom danu, da bi to sutradan stranci srušili nametanjem Izbornog zakona BiH.

Govoreći o sastanku koji će uslijediti u Administrativnom centru sa partnerima iz vlasti na nivou BiH, Bošnjacima i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, Dodik je ponovio da će to biti još jedan pokušaj da se neke stvari dogovore, a koje su ranije već bile dogovorene, ali je američki ambasador Majkl Marfi to preko bošnjačke strane razvalio.

"Mi u Srpskoj smatramo da je sve urađeno u poslednje vrijeme štetno za BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da, imajući u vidu da je nametnuti Izborni zakon već prošao Predstavnički dom, a da on nije usvojen u Domu naroda jer su taj dom blokirali namjerno Bošnjaci da bi ugrozili sistem odlučivanja.

Osvrnuvši se na rezoluciju o Srebrenici, Dodik je poručio da ona, ako bude usvojena, neće doprinjeti pomirenju.

"Budite sigurni da neće. Ja se neću pomiriti, neće niko. Ne može niko unilateralno da se predstavlja u ime BiH... I od ovog trenutka, ukoliko danas ne uspemo da se dogovorimo sve postaje besmisleno", poručio je Dodik.

Ponovio je da je glavna poruka da Bošnjaci ili bošnjački muslimani ne mogu da misle da možemo da nastavimo da živimo zajedno, a da, kako je naveo, "oni nama na čelo lijepe takve etikete".

"Za početak nećemo da živimo sa vama. To je moj stav, imam pravo da ga kažem. Jer, svi koji su potraživani od bilo kog suda su procesuirani i osuđeni, šta god mi da mislimo o tome, ali nije osuđen najveći zločinac Naser Orić", rekao je Dodik.

Ponovio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, a partnerima iz vlasti poručio da je spreman za deblokadu evropskog puta BiH.

"Možemo da vratimo Izborni zakon, da ga usvojimo i da kažemo da nijedan pojedinac nam ne može donositi zakone", kazao je Dodik i i pozvao građane Republike Srpske da dođu na miting koji će sutra biti održan u Banjaluci.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )