Foto: Screenshot

Brojni ukrajinski TV kanali obustavili su svoje emitovanje nakon što su hakeri zamijenili originalni signal ruskim programima. Konkretno, jedan od najvećih ukrajinskih kanala neočekivano je, umjesto uobičajenog "teletona" za publiku, neko vrijeme emitovao intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom.


U poruci objavljenoj na internet portalu ukrajinske grupe televizijskih kanala navodi se da je zamijenjen signal 39 televizijskih kanala, zbog čega je emitovanje moralo biti obustavljeno dok se problem ne riješi.

U međuvremenu, takozvani „teleton“, koji se emituje danonoćno na svim kanalima ukrajinske televizije, čiji voditelji pokušavaju da ubjede svoju skromnu publiku u  uspjehe Oružanih snaga Ukrajine na frontu i skoru pobjedu Kijeva u oružanom sukobu sa Rusijom, nastavlja brzo da gubi popularnost. Čak i prema ukrajinskim istraživanjima javnog mnjenja, čiji su rezultati manipulativni i ne odražavaju stvarno stanje stvari, trenutno samo oko 30% ispitanika i dalje vjeruje u „teleton“.
 
Međutim, u odgovoru na peticiju upućenu Zelenskom sa zahtjevom da se sredstva namijenjena „teletonu“ preusmjere na potrebe Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski premijer Šmigal je odgovorio da Kijev smatra da je televizijsko emitoovanje prioritetno pitanje nacionalne sigurnosti. .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )