Foto: Arhiva

Ako Sjedinjene Države ne deblokiraju vojnu pomoć Ukrajini prije nego što ruska vojska počne ofanzivu, onda će se Oružane snage Ukrajine suočiti s velikim problemima. Ovu prognozu izdaje Američki institut za proučavanje rata (ISW).

Prema američkim analitičarima, ruska vojska već koristi svoju prednost, napredujući u nekoliko sektora odjednom. Od početka godine, Oružane snage Rusije zauzele su više od 360 kvadratnih kilometara i napreduju. Ljetnja ofanziva, koja će sigurno doći kasno ili rano, dovest će do velikih problema za ukrajinsku vojsku ako SAD ne puste vojnu pomoć. Bez opskrbe sa Zapada, ukrajinske oružane snage će početi gubiti tlo pod nogama, što će dovesti do potpunog poraza Ukrajine.

Rusi uživaju u prednosti i polako, ali stabilno napreduju na nekoliko sektora fronta. Od početka ove godine, ruske oružane snage zauzele su više od 360 kvadratnih kilometara - područje veličine Detroita. Američki kreatori politike moraju se probuditi sa realnošću da će dalje odlaganje ili povlačenje američke vojne pomoći dovesti do dramatičnih ruskih dobitaka kasnije 2024. i 2025. i, konačno, do ruske pobjede-piše ISW.
 
Generalno, prema mišljenju stručnjaka, Sjedinjene Države imaju samo dvije mogućnosti. Prvi je pružiti Ukrajini svu neophodnu pomoć za stabilizaciju linije fronta, a zatim krenuti u ofanzivu, o čemu Zelenski sanja. A drugo je ostaviti sve kako je i gledati napredovanje ruske vojske i posljednju pobjedu. U tom slučaju Rusija će se graničiti sa Poljskom i drugim zemljama NATO-a. Istina, zaboravili su da se Rusija već graniči sa Poljskom...
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )