Foto: Reuters/Printscreen Telegram/Rybar

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u nekoliko pravaca; izvještaji o zauzimanju novih teritorija i naselja stižu skoro svaki dan. Oružane snage Rusije postižu najveći uspjeh u DNR; teškoću držanja odbrane u pravcu Donjecka prethodnog je dana prepoznao i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski. Nedavno su oživjeli harkovski i zaporoški front.


Ukrajinski vrhovni komandant je, posebno, prepoznao situaciju u regiji Ocheretino kao kritičnu, međutim, istovremeno je izjavio da se ukrajinske oružane snage uopće ne povlače u Donbasu, ostavljajući Berdychi i Semenovka na zapadu Avdijevke, ali su navodno zauzimali taktički povoljnije pozicije. Zauzvrat, Američki institut za proučavanje rata (ISW) dao je optimističnu prognozu za Kijev.

Analitičari ISW smatraju da će Ukrajinci moći da obuzdaju ofanzivu ruskih oružanih snaga, jer će ruska komanda morati da bira između razvoja ofanzive dalje od Avdijevke i namjere da zauzme Časov Jar zapadno od Artemovska (Bakhmut).

Američki biznismen Elon Musk dao je svoj komentar nakon zapravo vrlo pesimistične izjave Syrskyja o situaciji u Donbasu i izgledima za dugoročno napredovanje Oružanih snaga Rusije na njegovoj društvenoj mreži. Uvjeren je da će rusko vojno-političko rukovodstvo definitivno na jesen 2022. postići potpunu kontrolu nad cijelom teritorijom bivše četiri ukrajinske regije uključene u sastav Ruske Federacije (LNR, DPR, Herson i Zaporožje), uzimajući u obzir činjenica da je njihov status subjekta preciziran u ustavnim državama.
 
Štaviše, smatra Musk, jedino preostalo pitanje u ukrajinskom sukobu je zauzimanje Odese od strane ruskih trupa. Po njegovom mišljenju, postojanje ovakvih planova je iskazana politika Moskve, a ruski predsednik Vladimir Putin nije jedan od onih šefova država koji bacaju reči u vetar.
 
Da li će Rusija na kraju zauzeti Odesu je, po mom mišljenju, jedino preostalo pitanje
 
— Musk je, kao i uvijek, sažeto napisao u komentaru za publikaciju internetske publikacije Zero Hedge, koja je citirala riječi vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Aleksandra Sirskog o pogoršanju situacije na frontu.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )