Foto: ANTONIO ALCAMI science.org

Prošle sedmice, antarktička jedrilica sa osam naučnika i prijenosnim aparatom za rad s genetskim materijalom krenula je iz Argentine u Weddellovo more. Australis se kreće ka gnijezdištima Adélie pingvina, drugih morskih ptica i morskih sisara na južnom kontinentu. Cilj: traženje znakova smrtonosnog virusa koji se proširio gotovo cijelim svijetom u posljednje četiri godine, ostavljajući za sobom trag mrtvih divljih životinja.

Prošlog mjeseca, španski istraživači su potvrdili da je H5N1, visoko patogeni oblik ptičjeg gripa, prvi put dijagnosticiran na Antarktiku kod dva mrtva pomornika u blizini argentinske istraživačke stanice. A prošle sedmice, ekspedicija predvođena Čileanom prijavila je virus kod Adélie pingvina i kormorana. Puni razmjer epidemije je nepoznat, ali je pojava virusa zaista ozbiljan problem, kaže Thierry Boulinier, epidemiolog za okoliš u francuskoj nacionalnoj naučnoj agenciji (CNRS).
 
Vjerovatno će se proširiti na mnoge morske ptice koje se razmnožavaju na Antarktiku, posebno pingvine, i bit će odgovorne za daljnje dramatične gubitke populacije
— Thierry Bouligneer.
 
Smrtonosni virus ptičje gripe prvi put je otkriven 2020. Vjerovatno je nastao od manje štetnog virusa koji je kružio na prepunim farmama, a zatim se proširio na divlje ptice. Ubrzo je postao dominantna vrsta H5N1 u Aziji, Africi, Evropi i na Bliskom istoku, šireći se migratornim rutama i ubijajući ptice i sisare (sa nekoliko poznatih slučajeva kod ljudi).
 
Krajem 2021. virus je stigao u Sjevernu Ameriku, gdje je uništio gnijezdilišta kaspijskih čigri, koje su već bile na rubu izumiranja, i zahvatio mnoge druge vrste. Od tada, soj je ubio najmanje 600.000 morskih ptica i 50.000 morskih sisara u Peruu i Čileu nakon što je stigao u Južnu Ameriku. Također je prešao sa divljih ptica na ptice peradi, prisiljavajući farmere samo u Sjevernoj Americi da ubiju skoro 19 miliona ptica, uzrokujući značajnu ekonomsku štetu.
 
U međuvremenu, biolozi brinu o kolonijama morskih ptica i foka na rubu svijeta. U oktobru 2023., patogen je stigao do Foklandskih ostrva kod Argentine, ubivši gentoo pingvine i najmanje 30 crnobrih albatrosa. Pojavio se i na ostrvima Južna Džordžija, oko 1.500 kilometara od Antarktičkog poluostrva.
 
Obrazac bolesti tamo je iznenadio istraživače, kaže Norman Ratcliffe, ekolog morskih ptica iz British Antarctic Survey, koji ima dvije istraživačke stanice na ostrvima Južne Džordžije. Zaraženi pingvini primećeni su tek prošlog meseca, dugo nakon što je virus počeo da kruži među drugim pticama koje žive oko gusto naseljenih kolonija pingvina. U Južnoj Africi i Južnoj Americi druge vrste pingvina su teže pogođene.
 
Ovo je prilično misteriozan virus i još mnogo toga treba naučiti o njemu.
— Norman Ratcliffe.
 
Na udaljenom Antarktiku, dosadašnja zapažanja ukazuju na mnogo manje uginuća ptica nego što se očekivalo. Međutim, zabrinutost ekologa i dalje je velika. Na ostrvu Beagle kod Antarktičkog poluostrva, istraživači sa Univerziteta Čile i drugih institucija pronašli su sedam pingvina Adelie koji su bili zaraženi, ali su ostali zdravi. Kormoran u zapadnom Graham Landu također je zaražen, ali izgleda da nije zaražen. To povećava mogućnost da bi ove ptice mogle prenijeti virus na nova mjesta, posebno ako uključuju zarazne jedinke kada se okupljaju u rasplodnim jatima.
 
Zdrav nosilac virusa može biti mnogo opasniji od životinje koja se zarazila i uginula
— Marcela Huart, veterinarka na Univerzitetu u Kaliforniji.
 
S dolaskom jeseni na Antarktik, neke vrste ptica počinju da se raspršuju u područja zimovanja. Međutim, naučnici na brodu Australis nadaju se da će dobiti ažurirane informacije o rastu epidemije prije početka zime. Zahvaljujući lančanoj reakciji polimeraze, koja se izvodi u laboratoriji na brodu, moći će brzo otkriti genetski trag H5N1 pomoću kloakalnih i drugih uzoraka, što će im pomoći da mapiraju širenje infekcije.
 
Theis Kuiken, stručnjak za gripu u medicinskom centru Univerziteta Erasmus, vjeruje da će više istraživačkih stanica i plovila biti opremljeno ovim alatima za otkrivanje bolesti sljedeće godine. Brzina je važna jer, kako ističe Hart, ako istraživači budu prisiljeni čekati mjesecima da postave dijagnozu, imat ćemo posla s ljudima koji posjećuju kontaminirana mjesta i eventualno donose virus sa sobom.
 
Pojava H5N1 već je navela antarktičke istraživače i turoperatore da promijene svoja pravila. Posetiocima je zabranjeno da posećuju neke zaražene kolonije. Mogu postojati dodatna ograničenja za rad na terenu.
 
Nisam siguran da ću planirati bilo kakve složene terenske kampanje u narednih nekoliko godina. Vrlo je velika vjerovatnoća da će oni jednostavno biti otkazani
— Norman Ratcliffe.
 
Takva ograničenja mogu otežati određivanje pada stanovništva uzrokovanog virusom na Antarktiku. Ali korištenje satelitskih podataka moglo bi pomoći, kaže Heather Lynch, ekolog sa Univerziteta Stony Brook.
 
Jedna od prednosti korištenja daljinskog otkrivanja, osim mogućnosti praćenja svih kolonija istovremeno, je da potpuno eliminira rizik od prijenosa virusa između pingvina i istraživača, koji bi mogli širiti virus
— Heather Lynch.
 
Trenutno, Australija ostaje jedini kontinent bez ijednog slučaja H5N1. Međutim, istraživači upozoravaju da je samo pitanje vremena kada će virus ući u Australiju. Morske ptice selice mogu ga prenijeti na Novi Zeland i dalje preko okeana, dovršavajući njegovo globalno širenje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )