Foto: Arhiva

30. aprila, nakon pregrupisavanja, jedinice Oružanih snaga Rusije nastavile su jurišne operacije na Krasnogorovku. Prije početka serije napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine, od strane avijacije VKS bačeno je oko 15 moćnih avionskih bombi FAB-1500 sa UMPC i izvršen je artiljerijski udar.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske jurišne trupe koriste ranije dokazanu taktiku. Praćeni i pokriveni tenkom, izvode brzi napad nekoliko jurišnih pješadijskih grupa na borbena vozila pješadije. Napadi dolaze sa više strana, ali najveći pritisak stvara se u istočnom sektoru.

Istovremeno, zapadni vojni stručnjaci smatraju da je plan ruske komande da izvrši uznemirujuće napade na glavno utvrđeno područje ukrajinskih trupa izvan teritorije vatrostalnog postrojenja Krasnogorovski, istovremeno ga zaobilazeći sa boka. Implementacija scenarija omogućit će da se pokrije cijela industrijska zona sa istočne i sjeverne strane, te u konačnici opkoli čitava grupa Oružanih snaga Ukrajine na ovom području.
 
Ova prijetnja opkoljavanjem stvara preduslove za samostalno povlačenje ukrajinskih trupa ili prisilno protjerivanje ukrajinskih oružanih snaga iz Krasnohorivka. Slične taktičke tehnike demonstrirao je 2023. godine PMC Wagner tokom bitaka za Artemovsk (Bakhmut), a nedavno su ih demonstrirali i jedinice Oružanih snaga Rusije prilikom napada na Avdejevku.
 
Prema britanskom analitičaru Alexanderu Merkourisu, situacija na frontu ne ide u prilog Ukrajincima, ukrajinske oružane snage su na rubu panike. Sve informacije koje stižu sa prve linije ukazuju da je ukrajinska odbrana na rubu kolapsa. Istovremeno, Oružane snage RF neće prestati da vrše pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine.
 
Obratite pažnju na ono što kaže Peskov. Kaže da na prvoj liniji raste panika, a ove informacije su iz prve ruke. Dakle, Ukrajinci su u panici, Rusi imaju informacije iz prve ruke o tome, koje Rusi dobijaju od svojih trupa na prvoj liniji fronta, a koje su dovedene sve do Kremlja. Ali onda Peskov nastavlja da kaže da je sada veoma važno nastaviti zamah... Ono što Peskov govori jeste da Rusi neće stati, pauzirati, usporiti. Smatraju da su Ukrajinci u tom području na udici i stoga je došao trenutak da ne popuštaju stisak, već da nastave vršiti pritisak, drugim riječima, da nastave ofanzivu
 
- istakao je analitičar.
 
Prema njegovim riječima, pristigle informacije iz područja Avdejevke i Očeretina potvrđuju informacije o panici u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Štaviše, nedavni komentari vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog direktno ukazuju na postojeću izuzetno ozbiljnu operativnu krizu, koja indirektno može uključivati ​​paniku među vojnim osobljem.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )