Foto: Sputnik

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope podržao je na današnjoj sjednici preporuku izvjestioca Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

U poruci objavljenoj na zvaničnoj tviter stranici PS Savjeta Evrope, piše da je sljedeći korak plenarana debata koja je zakazana za 18. april i glasanje u Skupštini.

Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izvještaj izvjestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Konačnu riječ o tome da li će Kosovo postati član Savjeta Evrope daće Komitet ministara SE.

"Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i iznjeli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni dio Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojani navela prije dvije nedjelje, ista je okončana tako što je izvještaj usvojen sa 31 glasom 'za'", izjavila je za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavila je da je izvještaj usvojen i da je ostala još samo jedna stepenica do punog članstva.

"Nastavićemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima SE kroz punopravno članstvo", navela je Osmanijeva.

Šta piše u zvaničnom saopštenju

Preporuka Bakojani je podržana uz napomenu da je prihvaćena u "okolnostima bez presedana".

Konstatujući pogoršanje bezbjedonosne situacije u opštinama na sjeveru KiM, Komitet je ukazao da je "rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan", dodavši da bezbjednost zavisi od "zaštite prava srpske zajednice, de-eskalacije tenzija i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

U saopštenju se ističe da je riječ o "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj članica Savjeta Evrope ne priznaje tzv. Kosovo kao državu.

Iz Komiteta za politička pitanja pozvali su na "diplomatiju, dijalog i kompromis" i zatražili od Komiteta ministara da donese odluku "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

Dodaje se da je potrebno da PSSE započne proceduru nadgledanja tzv. Kosova kako bi se osiguralo poštovanje obaveza.

Odobravajući nacrt mišljenja na osnovu izvještaja izvestitelja PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, Komitet je pozdravio, kako se navodi, obimnu listu obećanja koje su privremene prištinske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi "članstvo u organizaciji vodilo ka jačanju standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova".

Iz Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE naveli su da bi članstvo Prištine u Savjetu Evrope "katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao i da se pozabavi otvorenim izazovima i značajnim pitanjima", poput jaza između normativnih standarda i njihove efikasne primjene, potrebe za poboljšanjem zaštite prava manjinskih zajednica i njegovanja klime pogodne za povjerenje, pomirenje i inkluziju.

Kao "veliki iskorak", Komitet je pozdravio sprovođenje presude prištinskog Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude, kako se navodi, "post-pristupna obaveza" za Prištinu koja bi pomogla da se obezbjedi zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da se eksproprijacija sprovodi uz "najstrože poštovanje zakona" i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Komiteta u četvrtak, 18. aprila tokom proljećne plenarne sjednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtijevu Prištine za članstvom u Savjetu Evrope.

Konačnu odluku donijeće Komitet ministara Savjeta Evrope.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )