Foto: Arhiva

Vodeći klimatski naučnici kažu da se ekstremna vrućina koju je svijet iskusio tokom prošle godine ne može objasniti teorijom globalnog zagrijavanja ili poznatim klimatskim fenomenima. Ali kako sastaviti ovu slagalicu? Naučnici se nadaju da će nadolazeće ljeto na sjevernoj hemisferi omogućiti da se zaključi da li je nenormalna vrućina bila samo neka vrsta temperaturnog skoka ili najava neke nove ere.


Suština uznemirujuće misterije
 
Vodeći klimatski naučnici priznaju da je svijet možda ušao u neku vrstu novog vremenskog puta. Međutim, istraživači ne mogu uvjerljivo objasniti zašto je vrijeme na planeti postavljalo temperaturne rekorde 10 mjeseci zaredom.
 
Prema Copernicus, vodećoj klimatskoj službi Evropske unije, mart 2024. bio je deseti mjesec zaredom u nizu klimatskih anomalija - i najtopliji do sada. U Evropi su temperature u martu bile 2,12 ℃ iznad istorijskog prosjeka, što je bio drugi najtopliji mart na ovom kontinentu.
 
U ostatku svijeta, temperature su bile iznad prosjeka u dijelovima Antarktika, Grenlanda, istočne Sjeverne Amerike, istočne Rusije i Centralne Amerike, dijelovima Južne Amerike i južne Australije.
 
Nastavak rekordne vrućine upotpunio je sliku 2023. godine, koja je već zvanično proglašena najtoplijom godinom do sada.
 
NASA-in viši savjetnik za klimu Gavin Schmidt rekao je da El Niño, koji uzrokuje da ekvatorijalni Pacifik nije za više od 3°C topliji od normalnog, samo djelimično objašnjava vremenske neobičnosti. Rekordni višak toplote još nije objašnjen. I ekspert je priznao da je to zabrinjavajuće.
 
Ako ne možemo da objasnimo šta se dešava, poslJedice su za budućnost
- Gavin Šmit.

"Failed Predictions"
 
Već desetak godina, Schmidt i drugi su davali predviđanja o globalnim temperaturama za naredne godine. Štoviše, svaki stručnjak ima svoju, malo drugačiju metodu. Tipično, klimatska predviđanja gledaju na osnovnu krivulju globalnog zagrijavanja gdje svijet počinje godinu, a zatim uzimaju u obzir poznate klimatske faktore.
 
No, nijedna od stručnih prognoza za 2023. se nije obistinila, a čak je i najbliža odstupila od norme za skoro 0,2 ℃. Ovo možda ne izgleda mnogo, ali Šmit je naglasio da je to u kontekstu globalne klime od velike važnosti. I priznao je da su prognoze zasnovane na pokazateljima s početka godine “sramno propale”.
 
NASA-in naučnik za klimu rekao je da uvijek ima mjesta za greške, ali obično naučnici mogu barem na kraju da objasne šta se dogodilo. Ali ovoga puta nešto se ne uklapa. I kompjuterski klimatski modeli takođe nisu dali odgovore.
 
Naučnici su istražili nekoliko različitih objašnjenja globalne topline veće od očekivane.
 
Inovacija sa gorivom
 
Jedna od njih zasniva se na teoriji da je količina zagađenja zraka širom svijeta manja nego što su klimatski modeli uzeli u obzir. I to se dogodilo zahvaljujući novim međunarodnim pravilima dostave.
 
Međunarodna pravila za smanjenje zagađenja zraka od brodarstva uvedena su 2020. Da bi to postigli, brodovlasnici su morali ograničiti sadržaj sumpora u brodskom gorivu.
 
Kako bi to moglo uticati? Mnoge suspendovane čestice u vazduhu su nevidljive, ali utiču na sunčevu svjetlost odbijajući je u svemir. Odnosno, vjerovatno bi smanjenje udjela takvih aerosola moglo izazvati efekt zagrijavanja.
 
Ali Gavin Schmidt je rekao da se čini da inovacije u transportu nisu dovoljne da objasne rekordnu vrućinu. Zato što je nakon unosa podataka u kompjuterski model dao negativan odgovor na pitanje „Da li je ovaj efekat dovoljno velik da napravi veliku razliku između 2022. i 2023. godine?“
 
Podvodni vulkan
 
Drugo objašnjenje je erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga Hunga Haapai u januaru 2022.
 
Kao i zagađenje vazduha, vulkani imaju tendenciju da imaju efekat hlađenja. Ali vulkan u polinezijskom arhipelagu Tonga bio je drugačiji. Budući da je to bila podvodna erupcija, došlo je do značajnog oslobađanja vodene pare, snažnog stakleničkog plina, u stratosferu.

Ali ovaj fenomen, prigovorio je Schmidt, donijet će sa sobom beznačajnu promjenu temperatura širom svijeta. Brojkama, ovo bi moglo dodati stoti dio stepena rekordu. Dakle, teorija sa Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai nije u skladu sa globalnim fenomenom koji su pokušali da objasne.



Solarni ciklus i druga objašnjenja
 
Neki su tražili objašnjenje u solarnom ciklusu koje se zasniva na solarnom maksimumu, periodu najveće aktivnosti tokom 11-godišnjeg ciklusa.
 
Ali opet, NASA-in stručnjak je rekao da relevantni utjecaj nije dovoljno velik da bi se objasnio globalni prosjek vremena 2023. godine.
 
Naravno, klimatolozi su došli na ideju kombinacije nasumičnih prirodnih događaja i na Antarktiku i u sjevernom Atlantiku u isto vrijeme. Događaji bi mogli doći u interakciju i dati kumulativni efekat. Ali nauka nije bila u stanju da predvidi njegove posledice samo zato što stručnjaci nisu imali pouzdane podatke za poslednjih 200 godina.
 
Prethodna klimatska misterija
 
Prema Schmidtu, naučnici su ranije uočili sličnu misteriju za klimatski model. Početkom 2000-ih, više od deset godina zaredom uočen je trend povećanja temperature na površini zemlje. Ovo je uprkos tome što emisije gasova staklene bašte dostižu rekordne nivoe. Klimatolozi to nisu mogli u potpunosti objasniti i jednostavno su dali klimatskoj misteriji ime: „prekid globalnog zagrijavanja“.
 
Skeptici koji ne vjeruju u dugoročne klimatske promjene generalno ili posebno u globalno zagrijavanje počeli su aktivno da iskorištavaju ovaj neuspjeh nauke.
 
Međutim, kasnija istraživanja su pokazala da navodno nije došlo do prekida globalnog zagrijavanja, i da se ono još uvijek odvijalo... duboko u okeanima. Schmidt je rekao da je moguće da se nešto slično dogodilo 2023. godine i da klimatski modeli nisu uzeli nešto u obzir ili podaci nisu bili sasvim tačni.
 
Generalno, samo moramo čekati ljeto 2024. na sjevernoj hemisferi da bismo dobili dodatne tragove.
 
Šta može reći sjeverno ljeto
 
Rekordne temperature, zagrijavanje okeana i porast nivoa mora u 2023. su van ljestvice. Ovo nije bila samo najtoplija godina u istoriji - okeanska vrućina je takođe bila na vrhuncu.
Do sada je vrijeme 2024. godine uglavnom bilo onako kako se predviđa, rekao je dr. Schmidt. Naučnici očekuju porast globalne temperature u mjesecima nakon vrhunca El Ninja. Ali ako je sve u granicama normale, onda će se do juna sve ohladiti.
 
A ako situacija ostane iznad norme, tada će se moći hrabro insistirati na tome da se dešavaju sistemske promjene, a ne samo skokovi u okvirima neu potpunosti shvaćene norme. Generalno, klimatski naučnici će nastaviti da posmatraju i razmišljaju o onome što vide .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )