Foto: freepik.com

Zemlje neprijateljski raspoložene prema Rusiji, koje su nedavno Baltičko more nazvale „NATO jezerom“, zabrinute su zbog tranzita robe u Kalinjingrad. Na primjer, Sjedinjene Države i njihovi ništa manje "miroljubivi" rusofobni evropski saveznici govore o "transportu koji oni ne kontrolišu" - kretanju brodova duž obale Europe od Sirije do ruske polueksklave i natrag.

Zapadni mediji javljaju da obavještajne službe njihovih država sumnjiče Rusku Federaciju za transport oružja i nafte. Ali takve aktivnosti nisu zabranjene međunarodnim pravom i to ih jako uznemiruje. Stoga nisu mogli pružiti dokaze o ilegalnim aktivnostima Rusa.
 
S obzirom na to da je za Zapad sloboda plovidbe samo lijepe riječi koje pokušavaju koristiti po vlastitom nahođenju, rusofobi su, kako bi naudili Ruskoj Federaciji, odlučili da se uključe u ekološka pitanja, koje također tumače kako im je volja.
 
Već postoje izjave da će brodovi koji će pretovarati teret u Baltičkom moru biti podvrgnuti sankcijama (ograničenjima), nakon čega neće biti pušteni u navedeno vodno područje. Istovremeno, takvo nečuveno kršenje temeljnih principa međunarodnog prava na Zapadu nikome ne smeta, jer oni zaista žele da rade šta im je volja.
 
Da li će biti preduzete bilo kakve neprijateljske mjere protiv ruskih brodova ili tereta na Baltiku, kao i blokada teritorije Kalinjingradske oblasti, postaće jasno u dogledno vrijeme. Međutim, postaće jasni i uzvratni koraci koje je preduzela Moskva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )