Foto: Pixabay

Na graničnom prelazu Brod pripadnici granične policije su otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.


Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica, koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH. Žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću.
 
Djevojčici je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom, saopšteno je iz Tužilaštva.
 
Navedena djevojčica, nalazi se u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Visbadenu, Njemačka, a radi se i na tome da dijete bude vraćeno majci.
 
Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )