Agrarni fond u Trebinju oborio rekorde

Agrarni fond u Trebinju je, i pored teške situacije u gradskoj kasi iz koje se finansira te prošlogodišnjeg nevremena koje im je uništilo milionski vrijedne plastenike, u prošloj godini ostvario rekordan otkup i prodaju autohtonih hercegovačkih proizvoda.

FOTO: nezavisne.com

"Iako nismo realizovali sve zacrtane programe i iako smo morali revidirati plan aktivnosti, u kome su izostale rekonstrukcije stočarskih objekata i dodjela mini-grantova, uspjeli smo postići izuzetnu saradnju subvencionisanjem, otkupom i daljom distribucijom domaćih brendova, što ćemo u mnogo većem obimu nastaviti i ove godine", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, napominjući da je za ovu godinu planiran i rekordni budžet veći od milion maraka.

To, kako dodaje, praktično znači da će uz dalje subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje u Trebinju, preko gradskog granta, ali dobrim dijelom i sopstvenom zaradom, najviše u Hercegovačkoj kući, u idućoj godini poljoprivredna proizvodnja u Trebinju imati podsticaje u različitim vidovima.

"Hercegovačka kuća u Trebinju prometuje ogromne količine različitih autohtonih hercegovačkih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda na prirodnoj bazi, ali smo jako zadovoljni i Hercegovačkom kućom u Banjaluci, gdje, s obzirom na to da je ovo bila tek prva godina poslovanja, u ovoj godini očekujemo dosta bolje rezultate", navodi Dutina.

Kaže da se svake godine traže inovativnija i bolja rješenja, u kojima se, između ostalog, poljoprivrednim proizvođačima već treću godinu dijele i sjemena, odnosno sadni materijal voća i povrća, ali im se i zemljište priprema za sadnju, nabavljaju se i đubriva, uz stručnu pomoć poljoprivrednih inženjera i agronoma Agrarnog fonda.

On podsjeća da su nedavno podijeljene velike količine sadnog krompira, gdje se išlo na veće površine od dva do četiri dunuma i gdje je dijeljeno 120 kilograma po dunumu, jer su po ugovorima poljoprivrednici dužni određene količine prodati Agrarnom fondu.

"Tako smo koncipirali cjelokupan ovaj posao podjele sjemena, gdje su poljoprivrednici obavezni nama predati određene količine proizvoda, ali im mi za to nudimo i cijene koje s njima dogovorimo, tako da nikako ne mogu biti na gubitku. Princip je isti i za paradajz i papriku, kojih ćemo ove godine zasijati 15.000 do 20.000 struka u sopstvenim rasadnicima i dijeliti po 200 i više struka po poljoprivredniku", dodaje Dutina.

On je potvrdio da je poljoprivredna proizvodnja u posljednjih tri do četiri godine u Trebinju intenzivirana u dobroj mjeri zahvaljujući i činjenici što Gradska uprava više pažnje obraća na agrar, što su uočili i sami poljoprivrednici, pa se sve više vraćaju uzgojem autohtone organske hrane, biljnog i životinjskog porijekla...

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram