ALARMANTNO Svaki drugi stanovnik BiH SANJA DA ODE iz zemlje

Gotovo svaki drugi stanovnik Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana je razmatrao mogućnost da napusti zemlju i ode da radi negdje u inostranstvo, dok je samo godinu dana prije to činio svaki treći stanovnik, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja “Balkanski barometar”.

FOTO: srpskainfo.com

Po tom istraživanju, među zemljama Zapadnog Balkana, u BiH je u protekloj godini najviše porastao broj onih koji razmišljaju o odlasku, sa 34 na 44 odsto ispitanika, mada je rast zabilježen u svih šest zemalja koje su dio ovog istraživanja. Najmanje se o tome razmišlja u Srbiji – 37 odsto ispitanika u protekloj godini, a najviše u Albaniji  – 49 odsto. 

– Nakon perioda relativne stabilnosti, Barometar bilježi novi talas interesovanja za emigriranje iz regiona. Kod većine je to, međutim, i dalje na nivou deklarativnog interesovanja – navode autori istraživanja.

Po posljednjem izvještaju, među onima u BiH koji razmatraju opciju emigriranja, većina ili 64 odsto je i dalje u fazi razmišljanja o tome, dok tek 23 odsto njih aktivno informiše o mogućnostima i opcijama koje imaju.

Istovremeno, oko četiri odsto ispitanika je u vrijeme provođenja najnovijeg istraživanja, u drugoj polovini prošle i početkom ove godine, znalo tačan datum odlaska iz zemlje. To je nešto malo više u odnosu na tri odsto njih koji su to znali godinu dana prije.

Kada se pogleda situacija u svih šest zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem – Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo – tek dva odsto je onih koji zaista znaju kada odlaze iz zemlje, a to se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.

Region nikog ne zanima

Mada se odlazak iz zemlje zbog posla „vrzma“ po glavama gotovo polovine, odnosno 43 odsto stanovnika zemalja Zapadnog Balkana, vrlo malo njih razmišlja o tome da se preseli u neku od susjednih zemalja.

Po „Balkanskom barometru 2020“, čak 82 odsto ispitanika nije zainteresovano da se preseli u neku od zemalja u regionu radi posla. Među onima koji bi to razmotrili, najviše bi ih u obzir uzelo Srbiju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram