Američka ekonomija – Ocjene i zaključci hoda na rubu ponora

Ekonomske vijesti iz SAD-a stižu punom parom, samo ih treba obraditi. Tek neki dan su analitičari JP Morgan Chasea i Goldman Sachsa izdali neovisna izvješća, izražavajući gotovo identične zaključke. Prema njihovom proračunu, taktika Federalnih rezervi da prevlada krizu likvidnosti novim novcem ne funkcionira. Nadalje, tržišta koriste REPO modele za privlačenje trgovaca i izlaz u predmemoriju. Kao rezultat toga, saldo Federalnih rezervi brzo raste, a novac ne dopire do realnog sektora gospodarstva.

FOTO: logicno.com

Ali kako dalje, ako prema Wall Street Journalu oko 60% svih dužničkih obveznica u američkoj ekonomiji ima rejting BBB.


Štoviše, istraga je pokazala da rejting agencije namjerno precjenjuju pouzdanost nekih tvrtki, najvjerojatnije  za mito, koje su po svim pokazateljima dugotrajno insolventne i ostaju na površini isključivo zbog novih zajmova.


Ali kad recesija i službeno bude priznata i kriza uđe u akutnu fazu, takve će tvrtke poslužiti kao dodatni faktor koji pogoršava dubinu pada.


Također, otprilike godinu dana vrijednost globalnih ulaganja u tehnološki sektor opada. Neki analitičari vide to kao ponavljanje „dot-com“ krize, kada su ulaganja u internetske tehnologije višestruko precijenjena. 

Usput, prema Bloombergu, dok se u Kini većina novih milijunaša odnosi na aktivnosti u industriji i građevinarstvu, u SAD-u se je velika većina iz sfere financijskih špekulacija.


Njihova imovina nije fizičke prirode, u obliku industrije, rudnika, nekretnina ili opreme, već je koncentrirana u “vrijednosnim papirima”. U slučaju pada ili kolapsa na burzi, ovi će se novi bogataši odmah vratiti tamo odakle su i došli.


SAD su u posljednjem izvješću MMF-a pale na treće mjesto u smislu “doprinosa rastu svjetskog BDP-a”. Ne pomaže čak ni žestoko štampanje dolara. Međutim, to nije iznenađujuće. Jer ako je prije američka politika uvijek služila interesima gospodarstva, sada mu sve otvorenije nanosi štetu.


Najnoviji primjer je da jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija, Chevron, očajnički pokušava ostati u Venezueli i spriječiti Rosneft da je istisne van. Umjesto da pomogne svojoj tvrtki u borbi za tržište, State Department je iznio uvjet: “Još tri mjeseca posla i morate zaustaviti bilo kakvu interakciju s Venezuelom.” Što reći. Donald Trump „odlično radi“. Možda Chevron treba ubaciti još nekoliko milijuna u njegovu predizbornu kampanju.


Ali ozbiljno, ovo je samo još jedan znak suza, krvi i američke „perestrojke“, kada sve što se učini izgleda nakaradno i protivno zdravom razumu.


Podaci da su SAD uvele zaštitne carine čak i na robe iz jadne Litve također se mogu pripisati tome. Bez obzira koliko marljivo „baltički tigrovi“ stajali na zadnjim nogama i služili hegemonu, Trumpov rat „sam protiv svih“ ih nije poštedio.


Najgora je kriza upravljanja, odnosno kriza s nedostatkom kompetentnog kadra. U skladu s tim, dokazi da 44% Amerikanaca troši više nego što zarađuju samo su dokaz opće krize u njihovim glavama.


Ovo je samo dio mozaika. Ali ako provjeravate dublje i bolje, sve je jasnije  da je slika u Sjedinjenim Državama prilično gadna.


Da, bit će onih koji će reći da SAD imaju nominalni BDP 21 439 milijardu dolara ili 65 112 dolara godišnje po glavi stanovnika. Impresivno, kada bi statistika bila egzaktna znanost, a ne „znanost sarme“ od mesa i kiselog kupusa. Ista ta statistika ne navodi da prema najnovijem časopisu The Wall Street Journal oko 60% svih dužničkih obveznica u američkoj ekonomiji ima prosječan rejting BBB, što za onakav dug kakvog imaju SAD znači nadolazeću katastrofu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram