Američke vazdušne vežbe dovode poluostrvo na “ivicu istrebljenja”

U nedavnoj izjavi, zvaničnik Pjongjanga se obrušio na predstojeće zajedničke vazdušne vežbe Vašingtona sa Seulom, označivši ih „kočnicom“ u dijalogu koji je započeo između SAD i Severne Koreje.

FOTO: logicno.com

Samo nekoliko dana nakon što je Pentagon najavio da će SAD u narednim nedeljama održavati ograničene vazdušne vežbe sa Južnom Korejom, umesto njihovih godišnjih vežbi Vigilant Ace,


“Američka nesmotrena vojna vežba je izuzetno provokativan i opasan koji ugrožava dijalog sa Severnom Korejom”, rekao je diplomata DPRK Kwon Jong Gun u četvrtak, a prenosi KCNA.


Vežbe Vigilant Ace otkazane su prošle godine ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Trump otkazao dve dodatne zajedničke vežbe sa Južnom Korejom uz tvrdnju da su „ratne igre“ „veoma skupe“ i da ometaju pregovore sa severnokorejskim liderom Kim Jong Unom. Tadašnji američki ministar odbrane Jim Mattis izrazio je slična osećanja kada je najavio da će se vježbe Foal Eagle 2019. smanjiti „da bi se zadržale na nivou koji neće biti štetan po diplomatske odnose“.


Vigilant Ace vežbe Vašingtona i Seula za 2017. godinu dovele su više od 230 zrakoplova u regiju, a prema Pentagonu, izvedene su kako bi “maksimalizirale realizam” kao odgovor na potencijalnu pacifičku prijetnju. DPRK je, s druge strane, vežbe smatrao “opasnom provokacijom” koja gura regiju “na ivicu nuklearnog rata”. 

Kvon je podsetio Vašington na ovu nedavnu istoriju vezanu za zajedničke vežbe u tom području uz tvrdnju da je Pjongjang „više puta naglasio da planirana zajednička vojna vežba može da blokira napredovanje bilateralnih odnosa i da nas natera da preispitamo ključne mere koje smo već preduzeli“.


“Naše strpljenje se približava kraju”, dodao je, “nikada nećemo previdjeti američke nesmotrene vojne poteze” – što je možda znak odgovora ponovnim nastavljanjem raketnih testova dugog dometa i nuklearnim istraživanjima.


Pored neuspelih pregovora u Stockholmu u Švedskoj, prošlog meseca, Kvon-ova izjava dolazi i za petama američkog State Departmenta koji je Severnu Koreju proglasio za državnog pokrovitelja terorizma u Izveštaju o terorizmu za 2018. Gofinu. Pjongjang je osudio tvrdnje u ovom izveštaju i odgovorio rekavši da DPRK odbacuje sve oblike terorizma i ne podržava terorističke aktove.


“Mi ne bodujemo ili ne izvodimo vežbe zasnovane na ljutnji Severne Koreje,” rekao je portparol Pentagona, potpukovnik Dave Eastburn za Japan Times u četvrtak. „Naše vežbe… obezbeđuju spremnost i poboljšavaju borbenu gotovost između SAD i Južne Koreje, istovremeno dozvoljavajući diplomatama prostor koji im je potreban za otvorene razgovore sa Severnom Korejom.“

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram