BEOGRAD JE SPREMAN ZA ZAVRŠNICU EVROLIGE Direktor “Štark arene” sa optimizmom čeka odluku

Sudbina Evrolige, najjačeg klupskog košarkaškog takmičenja na “starom kontinentu”, biće poznata 25. maja, kada će čelnici donijeti odluku o završetku sezone. Zbog pandemije koronavirusa Evroliga je zvanično suspendovana 12. marta i još nije poznato da li će i u kom formatu biti nastavljena. U slučaju nastavka, najrealnija opcija je da završnica takmičenja bude odigrana u jednom gradu, a Beograd je u ovom trenutku najbliži domaćinstvu.

FOTO: srpskainfo.com

Goran Grbović, bivši košarkaš i direktor “Štark arene”, za RTS je istakao da je Beograd spreman da organizuje ovako veliki poduhvat.

-Treniralo bi se u četiri-pet sala – Maloj sali Arene, glavnoj sali ‘Štark arene’, hali ‘Aleksandar Nikolić’, malim salama FMP-a, što je izuzetno teško i kompleksno jer se mora voditi računa o svim bezbjednosnim mjerama koje je propisala i naša Vlada, i SZO. Cijeli proces je veoma kompleksan jer morate dovesti 18 ekipa u jedan grad, u kojem bi se u tom takmičarskom dijelu, da bi se završila Evroliga, odigralo šest kola. To je 54 utakmice u veoma kratkom periodu. Poslije toga se igraju Fajnal-ejt i Fajnal-for – ukupno 62 utakmice – rekao je Grbović.

Plan je da se takmičarski deo Evrolige završi od 4. do 27. jula, posle čega bi uslijedila eliminaciona faza.

-Što se tiče logističkog dela, Beograd je u prednosti u odnosu na sve ostale gradove jer smo mnogo ranije počeli da komuniciramo sa Evroligom, još od onog prvog dana kada je izbacila raspored kako bi se to hipotetički igralo u jednom gradu. Konsultovali smo se i sa gradonačelnikom Goranom Vesićem odmah uputili pismo – naveo je nekadašnji igrač Partizana i objasnio kako izgleda samo mali djelić organizacionog plana:

-U roku od četiri dana smo na svaki njihov zahtev odgovarali pozitivno, čak im davali neke prijedloge zbog iskustva koje Beograd ima u organizaciji. Vlada je u roku od četiri dana donela odluku da se iz zemalja iz kojih dolaze učesnici, priznaje test na kovid 19, tako da ne bi bilo karantina za igrače. Neće postojati taj kampus karantin, nego samo kampus. Hipotetički govoreći, kada bi počele da dolaze ekipe, imale bi pripreme do početka takmičenja – rekao je Grbović.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram