BEZ POLITIČKIH PODJELA Auto-put ujedinio poziciju i opoziciju u Bijeljini

Jednoglasno i bez političkih podjela, na 31. sjednici gradskog parlamenta, usvojen je Prostorni plan Grada Bijeljina, strateški dokument koji u narednih 20 godina određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja, a kojim se, između ostalog, definiše i konačna trasa budućeg auto-puta kroz Semberiju.

FOTO: Grad Bijeljina/promo

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da su prilikom izarade i usvajanja Prostornog plana sve zakonske procedure sprovedene.

– Drago mi je da je Prostorni plan usvojen jednoglasno i da su odbornici prepoznali značaj usvajanja ovog dokumenta za Semberiju. Gradska uprava je od resornog ministarstva i JP “Putevi Republike Srpske” dobila neophodne saglasnosti. Poštovali smo mišljenje struke i usvojili sve izmjene koje su oni predložili. Naš jedini zahtjev je bio da auto-put ide trasom koja je bliže Bijeljini. Zahtjev je  ispunjen i prema usvojenoj verziji Prostornog plana, ova saobraćajnica biće udaljena od Grada oko četiri kilometra – najavio je Mićić.

Prostornim planom obuhvaćen je i magistralni put iz pravca Milića i Zvornika do Bijeljine.

– Jedan krak ovog puta će se spajati na auto-put iza Ljeljenče, dok će drugi krak ići pored rijeke Drine i spajaće se na magistralni put prema Pavlovića putu, tako da ćemo imati sistemski rješeno pitanje saobraćaja u Gradu Bijeljina i pristupnih puteva. Prilikom projektovanja sve trase će biti moguće korigovati u širini od 500 metara, a znate da je maksimalna širina auto-puta, sa svim priključnim trakama 100 metara – navao je Mićić.

Foto: Grad Bijeljina/promo

Ističući da je Prostorni plan strateški dokument za svaku lokalnu zajednicu, načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Miladin Rakić podsjetio je da je auto-put ipak samo jedan segment ovog dokumenta.

– Plan je, u stvari, vizija budućeg razvoja Grada Bijeljina. To je izuzetano kompleksan dokument, kako po sadržaju tako i po proceduri donošenja. Na osnovu njega biće izrađeni sprovedbeni dokumenti koji će se baviti životom pojednca i privrednim subjektima. Auto-put kroz Semberiju, u dužini od 37 kilometara, svakako će biti značajan za budući privredni razvoj našeg kraja jer će nam od izuzetne koristi biti to što smo dio međunarodnog saobraćajnog koridora – zaključio je Rakić.

Usvajanjem Prostornog plana Grad Bijeljina je ispunio sve obaveze koje su na lokalnoj zajednici da bi izgradnja auto-puta kroz Semberiju mogla početi. Procedura raspisivanja tendera, izgradnja i finasiranje ovog projekta u nadležnosti je Vlade Republike Srbije, koja će, prema najavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, finansirati izgradnju dionice auto-puta kroz Semberiju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram