Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo: Video-nadzor pomogao i u RJEŠAVANJU UBISTVA

Video-nadzor u Republici Srpskoj prvo je postavljen na području Istočnog Sarajeva i za samo godinu dana evidentirao je više od 10.000 prekršaja, a pomagao je i u rasvjetljavanju ubistva.

FOTO: Srpskainfo

Prema podacima u koje je Srpskainfo imala uvid, ove kamere su za kratak period opravdale svoju ulogu i doprinijele da se poveća bezbjednost na području ove Policijske uprave.

Najbolje rezultate svakako su pokazale u borbi za veću bezbjednost saobraćaja, ali zahvaljujući njima riješeno je i ubistvo, razbojništva, krađe i druga krivična djela.


Vizija


Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo, Branimir Šehovac, rekao je za Srpskainfo da je s obzirom na bezbjednosne izazove na području ovog grada, a s vizijom da se stepen bezbjednosti podigne na veći nivo, donesena odluka da se uradi projekat video-nadzora, sa zadatkom da se omogući  precizna detekcija, prepoznavanje i identifikacija.

– Vodeći se time formirana je komisija u čijem sastavu su bili iskusni pripadnici uniformisane policije po liniji rada opšte nadležnosti i bezbjednosti saobraćaja, zatim iskusni pripadnici kriminalističke policije i, naravno, stručna lica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije ove policijske uprave. Održano je niz sastanaka s predstavnicima lokalnih zajednica kojom prilikom je ukazano na potrebu investiranja u bezbjednost lokalne zajednice, nakon čega je izrađeno i dostavljeno lokalnim zajednicama 13 elaborata – rekao je Šehovac. Projekat „Bezbjedan grad“ je kompletno osmišljen od strane stručnih lica ove policijske uprave, osim izrade projektnog rješenja, te je realizovan i svečano pušten u rad tokom 2019.


Moderan sistem


Uporedo s realizacijom projekta “Bezbjedan grad”, unapređivao se i sistem video-nadzora na području opština Han Pijesak i Rogatica, tako da je realizacijom ovog projekta ova policijska uprava dobila na upravljanje i korištenje moderan sistem video-nadzora, koji se sastoji od 218 video-kamera raspoređenih na 133 lokacije.

Sistem se sastoji od tri segmenta, i to podrazumijeva video-nadzor ulaza i izlaza na područje grada ili opštine i video nadzor važnih raskrsnica, zatim video-nadzor trgova, parkova, šetališta i video-nadzor obrazovnih ustanova.

– Nadzor svih ulaza i izlaza na područje grada ili opštine obavlja se pomoću kamera za automatsko prepoznavanje tablica ili ANPR kamera, koji su pojačani s kamerama u gro planu – kaže Šehovac.


Mogućnosti


Mogućnosti ANPR kamera su obavještenje o prolasku vozila za kojima je raspisana potraga, obavještenje o prolasku vozila koje se nalazi u tzv. bazi STARS, razvijena aplikacija za automatsku obradu prekršaja (istek registracije), povezivanje putanje vozila na mapi grada i saobraćajna statistika, kao što su promet vozila po satu, danu, sedmici i slično.

Kada je riječ o video-nadzoru obrazovnih ustanova, ono se obavlja pomoću PTZ kamera, koje imaju mogućnost prepoznavanja lica, mogućnost upravljanja iz operativnog centra, te mogućnost podešavanja automatske rotacije, odnosno da u jednom dijelu dana snima jednu, a drugom dijelu drugu scenu.

– Nadzor svih kamera obavlja se u realnom vremenu u sjedištu policijske uprave i u svim policijskim stanicama. Tokom prethodne godine sistem smo unaprijedili sa 30 infracrvenih reflektora, koji pružaju jasniji snimak u noćnom režimu – ističe Šehovac.


Evidentirano 10.218 prekršaja


Prema njegovim riječima, zahvaljujući video-nadzoru značajno je povećana bezbjednost na području cijele policijske uprave, a posebno dobri rezultati ostvareni u saobraćaju.

– Od uspostavljanja sistema do danas pomoću video-nadzora evidentirali smo 10.218 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja od čega se većina, odnosno 8.763, odnosi na prekršaje zbog upravljanja neregistrovanim vozilom dok ostatak čine drugi prekršaji, kao što su preticanje kolone, preticanje preko pune linije ili nepropisno parkiranje – rekao je Branimir Šehovac.


Krivična djela


Načelnik PU Istočno Sarajevo kaže da je, osim toga, riješeno i 48 drugih slučajeva, od kojih se većina odnosi na krivična djela kao što su krađe, razbojništva, oštećenja tuđe stvari i slično, zatim rasvjetljavanje saobraćajnih nezgoda po nepoznatom učiniocu, te rasvjetljavanje narušavanja javnog reda i mira.

– Takođe, jako je bitno napomenuti da smo pomoću sistema video-nadzora učestvovali u rasvjetljavanju ubistva izvršenog na području Kantona Sarajevo, kao i lociranju osumnjičenog, koji je izvršio ubistvo, a koji je po lociranju počinio samoubistvo. Pomoću sistema video-nadzora pronađeno je i vozilo ukradeno na području Kantona Sarajevo – istakao je Šehovac.


Podrška


Dodaje da maltene svakodnevno ova PU pruža podršku drugim policijskim agencijama u skladu sa Zakonom u cilju rasvjetljavanja određenih krivičnih djela.

– Sve u svemu, sistem video-nadzora je već do sada opravdao svoje postojanje kada je u pitanju podizanje stepena bezbjednosti na veći nivo, a u ovoj godini očekujemo da ćemo uz pomoć lokalnih zajednica sistem video-nadzora proširiti i unaprijediti kako bi se naši građani i ljudi koji borave na ovom području osjećali još sigurnije – poručio je Šehovac.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram