Crna Gora tokom avgusta izašla iz deflacije

PODGORICA — Crna Gora je tokom avgusta izašla iz deflacije i prvi put zabilježila minimalan pozitivni rast cijena na mjesečnom nivou za 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

FOTO: capital.ba

Potrošačke cijene registrovane u periodu od januara do avgusta ove, u poređenju sa istim periodom 2018, u proseku su bile više za 0,3 odsto, prenose “Dnevne novine”.


Ipak, inflacija mjerena rastom potrošačkih cijena na godišnjem nivou bilježi u avgustu pad treći mesec zaredom.


“Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u avgustu su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile u proseku niže za 0,2 odsto”, preciziraju iz Monstata.


Na mjesečnom novu, najveći uticaj na stopu inflacije imale su cijene mlijeka, sira i jaja, mesa, zatim čvrstih goriva, uređaja, proizvoda za ličnu njegu i održavanje domaćinstva, te usluga smještaja.


S druge strane, opale su cijene slatkih prehrambenih proizvoda, povrća, obuće, odeće, frizerskih usluga i, naročito, knjiga.


Na godišnjem nivou, od avgusta prošle do istog mjeseca ove godine, najveći rast cijena zabilježen je za čvrsta goriva poput drveta i uglja od 9,6 odsto, zatim hljeba i žitarica od pet, mesa od 2,6, te povrća 5,7 i voća 5,3 odsto. Više od tri odsto rasle su i cijene bezalkoholnih pića i vode, zatim proizvoda za ličnu higijenu, održavanje domaćinstva i popravki u stanovima.


Kada je u pitanju pad cijena, telefoni i slična oprema pojeftinili su 14,9 procenata, a odeća 11,7 odsto. Cene cigareta su pale 9,8 odsto, usluga smeštaja 4,7, benzina 3,3, a električne energije 2,8 odsto, navodi se. Tanjug

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram