Crnadak: “Česti PRITISCI NA NOVINARE su pokazatelj ambijenta u kom rade”

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je danas sa članovima Kluba novinara Banjaluka, na čelu sa predsjednikom kluba Sinišom Vukelićem.

FOTO: Foto: Ministarstvo inostranih poslova BiH

Ministar Crnadak spriječen je da prisustvuje sutrašnjoj Sedmoj godišnjoj ceremoniji Kluba novinara u Banjaluci, jer učestvuje na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju.

Ministar je pružio punu podršku radu udruženja i tokom razgovora naglasio potrebu da svi novinari u Republici Srpskoj i BiH rade slobodno i bez političkih i bilo kakvih drugih pritisaka.

Česti pritisci na novinare, kao i Izvještaj OEBS o Opštim izborima u BiH 2018. godine, u kojem su navedeni brojni primjeri ucjena i prijetnji biračima, te politička zloupotreba javnih RTV servisa, direktan su pokazatelj ambijenta u kojem novinari i mediji rade, ali i potvrda koliko je važna njihova uloga u borbi za demokratsko društvo i nezavisne institucije – rekao je Crnadak.

Uputio pismo

Ministar je upoznao novinare sa informacijom da je u ponedjeljak uputio pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH, sa molbom da Ministarstvu dostave eventualne nove informacije o mogućnosti formiranja delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

– Pismo je upućeno kako bi tokom ministarskog sastanka u Helsinkiju bio načinjen dodatni diplomatski napor s ciljem obezbjeđivanja statusa parlamentarne delegacije BiH u PS Savjeta Evrope i u ovoj kalendarskoj godini – saopšteno je iz kabineta ministra.

Tim povodom Crnadak je još jednom apelovao na rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da postignu dogovor o sastavu delegacije do petka, 17. maja 2019. godine kada završava sjednica Komiteta ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram