CRNE BROJKE U PORASTU “Stroge restriktivne mjere apsoludno neophodne”

Stroge restriktivne mjere su "apsolutno neophodne" kako bi se spasili životi, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je milionima ljudi u raznim evropskim gradovima rečeno kako žive pod novim mjerama zbog rekordnih brojeva zaraženih korona virusom.

FOTO: YOAN VALAT/EPA

Od subote će u Londonu biti zabranjeno druženje u zatvorenim prostorima, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski čas.

Juče je Poljska odredila crvene zone u kojima će biti zatvorene škole i teretane, uključujući prestonicu Varšavu, a Češka je saopštila da gradi svoju prvu privremenu bolnicu za pacijente zaražene korona virusom.

Holandija je u srijedu uvela delimičan četvoronedeljni karantin, a nekim dijelovima Njemačke orgraničen je rad restorana i barova.

– Epidemiološka situacija u Evropi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitalizovanih – rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Dodao je, da je Kovid-19 sada peti uzročnik smrti u Evropi, te da je dostignut broj od 1.000 smrti dnevno.

– Iako bilježimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u poređenju s vrhuncem epidemije u aprilu, bilježimo i pet puta manje smrti – rekao je Kluge.

Prema njegovim riječima, veći broj novozaraženih može da se dovede u vezu sa većim brojem testova među mladima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi u mladoj populaciji.

Kluge je takođe rekao da nas, ako evropske vlade ublaže mjere, do januara 2021. možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u aprilu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram