Da li će Velika Britanija imati najveći minimalac na svijetu?

LONDON, Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, to jest satnica iznosi 8,21 funti (oko 9,2 evra).

FOTO: capital.ba

U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Džavid najavio je da tamošnje vlasti nisu završile s povećanjem minimalca.


Utvrđujući krajnji cilj svog prethodnika Filipa Hamonda, Džavid je obećao da će “završiti s niskom platom” do 2024. godine povećanjem minimalne plate na dvije trećine prosječne zarade.


Danas bi to značilo stopu od oko devet funti po satu, a Sajid Džavid smatra da će se za pet godina raditi za 10,50 funti (blizu 12 evra).


On se takođe obavezao da će se spustiti i starosna granica i da će se ovo odnositi i na radnike starije od 21 godine.


Interesantno je da britanska minimalna plata raste brže od minimalca u drugim razvijenim zemljama, zbog čega se popela na međunarodnoj ljestvici minimalnih plata te bi uskoro mogla završiti i na samom vrhu, piše Ekonomist.


Na tabeli koju je ovaj list objavio najveći minimalac u 2018. godini imala je Francuska, više od 60 odsto prosječne plate, a slijede Australija i Velika Britanija, Kanada, Holandija, Njemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države. Klix.ba

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram