Dačić: Srbija neće biti dio koalicije protiv Turske

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Antaliji, gdje je u nedjelju svečano otvoren konzulat Srbije, da Srbija nikada neće biti dio "koalicije onih koji žele da rade protiv Turske", prenijeli su turski mediji.

"Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja", izjavio je Dačić, a prenijela je agencija Anadolija.

Dačić je sa ministrom vanjskih poslova Turske Melvutom Čavušogluom u Antaliji na jugu Turske prisustvovao ceremoniji otvaranja konzulata Srbije, čije će područje biti provincija Antalija. Na čelu Konzulata Srbije u Antaliji biće počasni konzul Fikret Ozturk.

Srpski ministar vanjskih poslova rekao je da je u Srbiji prošle godine zabilježeno skoro 100.000 turista iz Turske, dodajući da brojni turisti iz Srbije posjećuju Tursku."Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dvije zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja", kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju porijeklo iz Srbije, kao i da u Srbiji postoji određeni broj "Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani".

"Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske", ocenio Dačić, navodi turska agencija.

 

(Vijesti.ba)

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram