Direktor Finansijske policije FBiH smijenjen nakon 24 godine

SARAJEVO - Zufer Dervišević više nije direktor Finansijske policije Federacije BiH. Vlada FBiH juče ga je razriješila dužnosti glavnog inspektora Finansijske policije zbog ispunjavanja zakonskih uslova za penzionisanje.

FOTO: Nezavisne

Kako je saopšteno, Vlada je za vršioca ove dužnosti, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure, a u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH, imenovala Amela Topalovića, javljaju federalni mediji.


Tako je Dervišević, za kojeg se nekada pisalo da je vječni direktor, smijenjen nakon što je 24 godine proveo na funkciji direktora Finansijske policije FBiH. On je naime na čelu ove policije koja obavlja finansijske istrage i služi kao alat policijskim agencijama i tužilaštvima imenovan još davne 1996. godine.


Od tada je "preživio" čak šest premijera, Edhema Bičakčića, Aliju Behmena, Ahmeta Hadžipašića, Nedžada Brankovića, Mustafu Mujezinovića, Nermina Nikšića. Sedmog, Fadila Novalića, koji se nalazi u tehničkom mandatu, nije "preživio".


Zanimljivo je da je tokom mandata skoro svih ovih premijera bilo pokušaja da se on smijeni. Preciznije bilo je osam pokušaja smjene, ali nijedna nije uspjela, piše klix.ba.


Najdalje je otišla Vlada Edhema Bičakčića, koja je donijela odluku o njegovoj smjeni, ali je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petrića Dervišević vraćen na dužnost.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram