Do kraja godine spajaju se srpska i mađarska berza električne energije

Očekuje se da će berze električne energije Srbije i Mađarske spojiti do kraja godine kako bi stvorile snažnog regionalnog igrača, rekao je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

FOTO: bankar.me


Spajanje bi osiguralo pristup na jednoj tački na tržištima električne energije zemalja centralne i jugoistočne Evrope, povećavajući likvidnost tržišta za dnevnu trgovinu kao i profitabilnost i efikasnost dvaju operatora, rekao je Antić nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom u srijedu, navodi se u saopćenju srbijanske vlade.


U februaru 2018., Beogradska berza električne energije u jugoistočnoj Evropi (SEEPEX) potpisala je memorandum o razumijevanju (MoU) s mađarskom berzom električne energije (HUPX) radi spajanja njihovih berzi i stvaranja međuregionalne razmjene električne energije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi (CESE). Dokument su takođe potpisali srpski operater prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS), mađarska kompanija za nezavisnu prenosnu mrežu (MAVIR) i evropska energetska berza EPEX SPOT.


Prema MoU-u, HUPX i SEEPEX će objediniti svoje tvrtke koje se bave električnom energijom, istovremeno održavajući stalnu vezu s EPEX SPOT-om, kako bi stvorili snažnog igrača u CESE-u, saopćio je SEEPEX.EPEX SPOT, EMS i MAVIR nastupit će kao osnivači novoosnovane berze električne energije. Potonji se oslanja na EPEX SPOT usluge u vezi s radom dnevnog tržišta i aktivnostima povezivanja dvnevnog tržišta.


Nova berza za električnu energiju bit će smještena u Budimpešti i Beogradu, a projekt će biti otvoren za zainteresirane dodatne partnere.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram