Dojče banka počela da dijeli otkaze u Aziji i Australiji

Brojni zaposleni u Dojče banci širom svijeta danas su obavješteni da su dobili otkaze, pri čemu je njemački zajmodavac eliminisao gotovo čitave timove u Aziji i Australiji u okviru obimnog plana “restartovanja” nekih poslovnih operacija.

FOTO: atv

Otpuštanja su startovala rano jutros u Sidneju, Hong Kongu i u drugim gradovima azijsko-pacifičkog regiona.


Samo u Aziji, Dojče banka će ugasiti sve operacije, mada će većina otkaza biti realizovana u SAD i u Evropi, prenosi Raša tudej.


Njemačka banka je saopštila da će svoju globalnu radnu snagu smanjiti na 74.000 zaposlenih do 2022. godine, odnosno da će otpustiti 18.000 ljudi, što će je ukupno koštati 7,4 milijarde evra (8,31 milijardi dolara).


Banka nije otkrila koja će radna mjesta biti ugašena, ali je najavila da će se u potpunosti povući iz poslova vezanih za trgovanje akcijama – čiji je najveći deo koncentrisan u Londonu i Njujorku.


Ovaj zajmodavac očekuje da će restruktura rezultirati smanjenjem prilagođenih troškova za četvrtinu na 17 milijardi evra.


Finansijski eksperti predviđaju da će u izvještaju o poslovanju za drugi kvartal ove godine, koji treba da bude objavljen 25. jula, Dojče banka iskazati gubitak od 2,8 milijardi evra.


Jedan trgovac dionicama sa sjedištem u Hong Kongu izjavio je za Rojters da je raspoloženje u njegovoj filijali bilo “prilično sumorno” jutros kada su zaposleni pozivani na sastanke.


– Postoji nekoliko rundi razgovora sa sektorom za ljudske resurse, a onda vam oni daju ovaj paket (otpremnine) i vi napustite zgradu – rekao je on.


Generalni direktor Dojče banke Kristijan Zeving je najnoviju mjeru nazvao “restartovanjem”, zahvaljujući čemu će se kompanija fokusirati na svoje klijente i približiti “svojim korijenima i onome što nas je učinilo jednom od vodećih banaka u svijetu”.


Time je aludurao na “neprijatne odluke”, dodajući da razumije da sve “ovo duboko utiče na ljude i na njihove živote”.


Drastična mjera dolazi nakon što je u aprilu propalo spajanje Dojče banka sa njenim rivalom Komercbankom. Spajanje je imalo podršku njemačke vlade, ali su obe banke napustile razgovore nakon što su zaključile da će transakcija biti preskupa.


Akcije Dojče banke, koje su na jutrošnjem trgovanju skočile skoro 4,0 procenta nakon što je tokom vikenda obijelodanjen program masivne reastrukture, krenule su kasnije nizbrdo, prenosi američka tv mreža CNBC, dodajući da je iz nekoliko izvora dobila informacije da danas počinju otpuštanja i u filijalama banke u Njujorku.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram