Dvije trećine prvih slučajeva korone u vezi s Kinom, Italijom i Iranom

Skoro dvije trećine prvih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 povezano je s putovanjima u Kinu, Italiju i Iran, prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

FOTO: Tanjug

Prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 potvrđen je u decembru u kineskom gradu Vuhan, a SZO je 11. marta proglasila pandemiju izražavajući zabrinutost zbog alarmantnog širenja tog virusa.

Istraživanjem američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) obuhvaćeno je 99 zemalja van Kine, od kojih je u 75 zabilježeno da su prvi slučajevi registrovani nakon "nedavnog putovanja u zemlju koja je pogođena" virusom COVID-19.

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su posjetili Italiju čine 27 odsto prvih slučajeva zaraženih virusom COVID-19, Kinu 22 odsto, a Iran 11 odsto prije nego što je proglašena pandemija.

Kako je navedeno u izvještaju, tokom prvih 11 nedjelja od izbijanja virusa identifikovano je 32.459 slučajeva virusa COVID-19 u 99 zemalja van Kine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram