EU će do ponoći odobriti listu zemalja za koje će otvoriti granice, na njoj nema BiH

BRISEL - Zemlje članice EU bi do ponoći trebalo da se izjasne o listi zemalja prema kojima bi od 1. jula bile otvorene spoljne granice EU, a na preliminarnoj listi nema BiH.

FOTO: Glas Srpske

U Evropskoj komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje Zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU sa regionom.

Međutim, na preliminarnoj listi od zemalja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i samoproglašeno Kosovo su prema podacima Evrospek komisije do 15. jula imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prosjek u EU 27 za taj period je 13 registrovanih slučajeva Kovida-19 na 100.000 stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20 inficiranih na 100.000 stanovnika uz tendenciju porasta.

U EU navode da će ovaj spisak biti ažuriran svake dvije sedmice u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

- Izjašnjavanje zemlja članica obaviće se tzv "pisanom procedurom" najverovatnije tokom današnjeg dana – rekli su za Tanjug u hrvatskom predsedvanju Savjetom EU.

U Evropskoj komisiji navode da su oni "dali svoje preporuke" o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude "slična ili bolja" kao u EU te na mogućnost održavanja mera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u datu treću zemlju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram