EVIDENTIRANA 2.224 RADNIKA "NA CRNO" U prošloj godini obavljeno 181.918 inspekcijskih nadzora

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas u Sarajevu da je u prošloj godini izvršeno 181.918 inspekcijskih nadzora, 6.584 unutrašnje kontrole, 129.767 prekograničnih kontrola.

FOTO: srpskainfo.com

Zatim 45.560 sanitarno-zdravstvenih nadzora na graničnim prelazima za vrijeme proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH (FBiH).

Ajdinović je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su pandemija virusa korona i proglašenje stanja nesreće u FBiH preusmjerili njihovo djelovanje prevashodno na suzbijanje virusa, zaštitu zdravlja stanovništva i potrošačkih prava građana, pri čemu nisu smjeli da zanemare ni druge prioritetne poslove iz nadležnosti federalnih inspektorata.

On je naveo da je broj prekršajnih postupaka, koji podrazumijevaju izdavanje prekršajnog naloga, iznosio 2.234, da je izdato 1.659 rješenja o otklanjanju nedostataka, 88 rješenja o privremenoj zabrani rada i 18 pečaćenja, podnesene su dvije prijave o počinjenom krivičnom djelu, a evidentirana su i 2.224 radnika “na crno”.

– Ukupni finansijski efekti iznosili su 15.338.283 KM, a vrijednost proizvoda privremeno stavljenih izvan prometa 682.968 KM – rekao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu su na graničnim prelazima izdata 2.533 fitosertiikata, kao i pet rješenja o zabrani uvoza.

Ajdinović je naglasio da, u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, nedostaje značajan broj izvršilaca.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram