Evo zašto bi trebalo da ostavite kašiku šećera u dvorištu

BRITANSKI prirodnjak Dejvid Atenborou podelio je jedan vrlo neobičan, no zapravo jako koristan savet svima koji žele da očuvaju prirodu. Ovaj prirodnjak savetuje da se u svakom dvorištu treba naći kašika šećera kako bi pčele mogle da se nahrane i dobiju energiju kako bi se vratile do svoje košnice.

FOTO: intermagazin.rs

Naime, pčele često znaju da se umore pa nemaju snage da se vrate do košnice zbog puta koji su prevalile.


S obzirom na to da živimo u svetu u kojem je hrana sve više tretirana raznim hemikalijama i pesticidima, ono malo prirode što nam je ostalo trebali bi da čuvamo.


Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svetske populacije?


Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sistema, čovečanstvo bi imalo ozbiljan problem, no to, nažalost, izazivamo svakodnevno koristeći se pesticidima. Za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija uz klimatske promene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.


– Kada bi pčele nestale sa planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života – rekao je svojevremeno Atenborou, piše britanski Mirror.


Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem vrtu viđate ove insekte, pomešajte kašikušećera sa kašikom vode i ostavite im na vidljivom mestu. Mešavina šećera i vode rehidriraće ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram