Fond zdravstvenog osiguranja RS oštetili za 1,75 MILIONA KM

Protiv Sladomira Đurića i Srđana Šućura, te preduzeća „Respekt plus“ iz Banjaluke podnesen je izvještaj banjalučkom tužilaštvu zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili Fond zdravstvenog osiguranja RS za 1,75 miliona maraka, potvrđeno je za Cafe.ba.

FOTO: Srpskainfo

Osim Fonda, oštetili su i preduzeće iz Zvornika za još oko 865.000 maraka.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su, navodeći inicijale,  da su protiv pomenutih osoba podnijeli izvještaje zbog sumnje da su počinili prevaru, falisifkovanje isprava i pranje novca.

Izvještaj banjalučkom tužilaštvu protiv Đurića i Šućura podnijeli su pripadnici Uprave kriminalističke policije.

Njih dvojica se sumnjiče da su krivična djela počinili tako što su, kao saizvršioci u periodu od 2015. do 2019. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu tog društva u Trebinju.

– Zatim i da omogući upis vlasništva na tom prostoru na ime Šućura iako navedeni poslovni prostor nisu platili. Nakon toga su taj isti prostor prodali Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a notaru koji je ovjerio Ugovor o navedenoj kupoprodaji su naknadno priložili falsifikovanu potvrdu da su platili ranijem vlasniku, privrednom društvu iz Zvornika – pojasnili su u policiji.

Ova potvrda je bila uslov punovažnosti ugovora zaključenog sa Fondom zadravstvenog osiguranja RS, da bi upotrebom navedenog ugovora pokrenuli sudske postupke po osnovu kojih su sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja RS na račun Šućura naplatili 1.755.238 maraka, a istim dalje raspolagali.

– Osumnjičeni su na ovaj način oštetili privredno društvo iz Zvornika za iznos od 865.252 KM i Fond zdravstvenog osiguranja RS za iznos od 1.755.238,63 KM, a pribavili protivpravnu imovinsku korist firmi i drugoprijavljenom – pojasnili su nam u policiji.


 


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram