Francuska traži hitno formiranje vlasti u Libanu

Francuska administracija zatražila je brzo formiranje novih vlasti u Libanu.

FOTO: NABIL MOUNZER / EPA

Do zahtjeva je došlo nakon što je libanski premijer Hasan Dijab objavio svoju i ostavku svih ministara nakon velike eksplozije prošle sedmice u luci u Bejrutu.

-Neophodno je da se saslušaju težnje naroda prema reformama i upravljanju – navodi se u saopštenju francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijana.

Guverner libanske prijestonice Marvan Abud izjavio je nešto ranije da je 220 ljudi poginulo od eksplozije u luci u Bejrutu, a da se 110 osoba vodi kao nestalo.

U Bejrutu se drugu noć zaredom održavaju protesti praćeni nasiljem, a policija se sukobila sa demonstrantima nezadovoljnim reagovanjem vlasti na katastrofu.

Premijer Dijab je ranije izjavio da je do eksplozije došlo zbog nebezbjedno uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata prije šest godina u skladištu luke.

Zvaničnici su iznijeli pretpostavku da je eksplozija pričinila više od tri milijarde štete i da bi kolektivni gubici Libana mogli dostići 15 milijardi dolara.

Međunarodni donatori obećali su 297 miliona dolara pomoći za Liban tokom virtuelnog samita kojim je juče predsjedavao francuski predsjednik Emanuel Makron.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram