FUDBAL U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTI Dva nova pravila biće usvojena od naredne sezone

Fudbalska Superliga Srbije će naredne sezone biti znatno drugačija – piše Blic

FOTO: srpskainfo.com

Biće to svakako storijska Superliga Srbije, sa rekordnim brojem klubova, pošto će ih biti 20 u najvišem rangu. Međutim, fudbalska javnost susrešće se  i sa dva nova pravila koja se ovih dana razmatraju i trebalo bi da budu usvojena do početka prvenstva.

Kako Telegraf saznaje, u Superligi će naredne sezone biti obavezno pravilo koje već postoji u Rumuniji, kada su u pitanju igrači mlađi od 21 godine, koji moraju da započnu meč u startnih 11.

FSS želi da na ovaj način dodatno afirmiše fudbalske klubove da akcentat stave na svoje omladinske škole od čega će korist imati i klubovi i reprezentacija.

Drugo pravilo koje bi trebalo da važi od početka nove sezone, jeste i broj igrača u protokolu, koji je do sada iznosio 18. Od naredne sezone, ta brojka bi trebalo da bude povećana na 23, što znači da će treneri na raspolaganju na klupi imati čak 12 rezervista u odnosu na dosadašnjih sedam.

Ovo pravilo dugo već postoji u Italiji, a nedavno su se na ovakav korak odlučili i u Njemačkoj, gdje je prošle sezone broj igrača u protokolu povećan sa 18 na 20.

I Zvezda i Partizan su prije prekidanja Superlige faktički već primjenjivali pravilo sa minimum dva statera mlađa od 21 godine. Kod Zvezde su to bili Veljko Nikolić, Njegoš Petrović i Željko Gavrić, a kod Partizana su to bili Strahinja Pavlović, Lazar Pavlović i Filip Stevanović.

Velika nepoznanica što se tiče Superlige naredne sezone biće kalendar, jer se još ne zna zvaničan kalendar UEFA kada su u pitanju kvalifikacije za Evropu, kao i kada će biti reprezentativne pauze.

Zbog kasnijeg početka prvenstva usljed pauze zbog korona virusa, kao i pomjeranja Evropskog prvenstva za narednu sezonu, zbog čega će lige naredne sezone morati da se završe ranije, kalendar je dodatno skraćen i zgusnut, pa se očekuje faktički igranje u ritmu sreda – subota, a nije isključeno i da se skrati zimska pauza i da prolećni deo Superlige počne ranije.

Očekuje se da nova sezona Superlige počne oko 25. jula. Prije toga, treba završiti aktuelnu sezonu koju je korona virus “osakatio” za plej-of, pa će, počevši od petka 29. maja biti odigrana četiri preostala kola regularnog dela prvenstva.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram