Gluhaković: Turistički potencijal sve više privlači gostiju

"Uz bogatstvo i potencijale koje imamo potrebno je da unaprijedimo sve što je dobro i otklonimo sve što je loše", rekao je Gluhaković. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska u turizmu nudi velike banjske kapacitete, kvalitetan zimski i bogat vjerski turizam, divne planine i rijeke i iznad svega, divne gostoprimljive ljude. 

"Za četiri mjeseca od početka godine uplata boravišne takse u Srpskoj povećana je za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je sve više turista na ovim prostorima", istakao je Gluhaković. 

Ministar je rekao novinarima da je za 27 odsto povećan i broj dolazaka u Srpsku u prva tri mjeseca, kao i broj noćenja, a najveći rast bilježi tranzitni turizam. 

Otvaranju sajma prisustvovala je i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović koja je istakla da je Bijeljina kapija za ulazak turista u Srpsku, što daje poseban značaj ovoj manifestaciji. 

Ona je rekla novinarima da je Etno-selo "Stanišići" inicijalna turistička destinacija koja dovodi turiste u Bijeljinu, ali da ovaj grad nudi i kvalitetne hotele, brojne kulturne manifestacije kao najbolje promotere turizma, sada i zaštićeno močvarno područje Gromiželj, što je vrlo atraktivno za strane turiste, kao i sjajne potencijale za razvoj seoskog turizma. 

"U prvom kvartalu broj noćenja u Republici Srpskoj povećan je za 22,3 odsto, što je izuzetno i nadamo se dobroj turističkoj sezoni tokom cijele godine", navela je Jovanovićeva. 

U obraćanju izlagačima i posjetiocima sajma gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je značaj sajmova i privatnog preduzetništva u gradu, kao i sve veći udio od turizma u razvoju ovoga kraja. 

Dvodnevni Sajam turizma i gastrokulture "Bijeljina-turist" održava se na trgu u centru grada, a više od 80 domaćih izlagača i gostiju iz zemalja regiona predstavljeno je na 500 metara kvadratnih izložbenog prostora.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram