Grobnica puna blaga

​Grobnica anglosaksonskog princa je otkrila blago kao što su ukrašene lire, obojeno drvo i zlatne kopče.

FOTO: nezavisne novine

Grobnica puna blaga je prva poznata hrišćanska grobnica jednog Anglosaksonca. Grobnica datira 1.400 godina ranije i može se istražiti virtuelno. Identitet čovjeka zakopanog u grobnici je nepoznat. Arheolozi vjeruju da je možda u pitanju rođak kralja Saeberta, prvog istočnosaksonskog kralja, koji je prihvatio hrišćanstvo, a koji je umro 616. godine. Bez obzira na njegov identitet, pronađena grobnica je grobnica aristokrate.


"Nevjerovatni objekati  koji su pronađeni, sada stari oko 1.400 godina, predstavljaju ne samo možda jedine sačuvane primjerke svoje vrste, već i pogled u kulturu i stvaralaštvo Anglo-saksonaca", rekao je Dankan Vilson, arheolog za "Historic England".


"Historic England" je kompanija koja je pomogla novčano istraživanje grobnice, koja je otkrivena još 2003. godine u blizini Pritlvela u Eseksu.


Ekskavacije vođene od strane Londonskog muzeja arheologije (MOLA) su postepeno otkrile komplikovanu prostoriju za zakopavanje. U sredini je bio drveni kovčeg sa metalnim kopčama, od kojeg su sada sačuvane samo kopče i nekoliko dijelova drveta.


Veličina kovčega i pozicija kopči sa kaiša su dokazi da je visina preminulog bila oko 1,73 m.  Zbog te visine i tipova objekata pronađenih u kovčegu, arheolozi su pretpostavili da se radi o adolescentu ili o odraslom čovjeku. U blizini vrha kovčega pronađena su dva malena zlatna krsta, koji su vjerovatno bili postavljeni preko očiju preminulog kako bi predstavili njegovo hrišćanstvo. Druge stvari pronađene u sobi su bile čaše, rogovi za ispijanje, flaše, kante,medaljoni sa slikom svetoga Serđa, rimskog ratnika iz 4. vijeka.


"Dugo očekivani povratak prinčevske sahrane Pritlvela je vrlo uzbudljiv. To je značajan momenat za muzej u kojem će se izložba nalazi", rekao je Dankan.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram