HONG KONG GORI, sve žešći okršaji policije i deemonstranata! UPOZORENJE PEKINGA

U sukobima na protestima u Hongkongu koji su noćas prerasli u nasilje povređena je 31 osoba, od kojih dve teže.

FOTO: intermagazin.rs

Operator metro prevoza MTR Korp saopštila je da će njena mreža koja prevozi dnevno pet miliona putnika, danas obustaviti rad, a biće zatvoreni i šoping centri i supermarketi.


„Pošto više nismo u mogućnosti da pružimo bezbedne i pouzdane usluge putnicima u ovim okonlnostima, korporacija nema izbora nego da donese odluku o obustavi rada cele njene mreže“, navodi se u saopštenju.


Demonstranti su palili vatru na stanicama i u jednom praznom vozu pri čemu su povređena dva radnika železnice, dodaje MTR. Sve metro stanice zatvoreno su noćas, prenosi Rojters.


Zatvoreno je i desetak šoping centara, supermarketa i filijala kineskih banaka koje su bili na meti demonstranata.


Policija je saopštila da je policajac u Juen Longu pucao u samoodbrani nakon što ga je demonstrant gađao eksplozivnom napravom i povredio ga.


Mediji tvrde da je reč o 14-godišnjem dečaku a gradska bolnica navodi da mu je stanje stabilno.
olicija u Hongkongu je juče upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice u finansijskom centru grada, nekoliko sati nakon što je vlada primenila odredbe Zakona o vanrednim merama koji je poslednji put primenjen pre više od pet decenija.
Na osnovu tog Zakona, kako je rekla predsednica lokalne vlade Keri Lam, od sutra se uvodi zabrana maski za lice koje uglavnom nose demonstranti kako bi prikrili identitet.
Oglasio se Peking


Peking upozorava da „haotična situacija“ u tom regionu ne sme da traje beskonačno.
Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram