HRVATI ZABRANJUJU RAD NEDJELJOM U pripremi zakon koji će regulisati balans rada i odmora

HDZ i njegova vlada počinju realizaciju zabrane rada nedjeljom. To je za hrvatski portal Indeks jutros potvrdio portparol vlade Marko Milić.

FOTO: Srpskainfo

Riječ je o predizbornom obećanju HDZ u kojem su najavili zabranu rada nedjeljom uz 14 radnih nedjelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

– Što se tiče neradne nedjelje, politički stav HDZ vlade nije se promijenio, želimo da nedelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulisati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice i najbližih – rekao je Milić.

Za sada se ne zna hoće li vlada ostati pri prijedlogu o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedjelje biti, ili će se prijedlog modifikovati. Ali se zna da vlada planira da zabrani rad većinu nedjelja, a tada bi smjele da rade samo pekare, benzinske pumpe i kiosci, a vjerovatno i trgovine na stanicama, prenosi Blic.

Kako je rekao Milić, već ove nedjelje održaće se prvi sastanci na tu temu, ali ne sa poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi trebalo da se razgovara nakon toga.

– Konačan prijedlog i određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja se još definiše, pa će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima, Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastaće se ove nedelje sa predstavnicima SSSH i Sindikata trgovine po toj temi, a održavaćemo i dijalog sa poslodavcima – rekao je Milić.

I ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović je komentarisao ovu situaciju i potvrdio da se već danas sastaje sa sindikatima.

– Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav treba da nađemo kompromis, prijedlog vlade je da dio nedjelja bude radan, ali većina nedelja biće neradna – rekao je Aladrović.

Komentarisao je i nedavnu odluku Ustavnog suda koji je osporio odluku Štaba o privremenoj zabrani rada nedeljom zbog epidemije korona virusa.

– Imamo istoriju sa Ustavnim sudom, ali vjerujemo da ćemo naći optimum, da svi budu zadovoljeni. Ovu posljednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju – rekao je Aladrović. Podsjećanja radi, Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni šatab civilne zaštite donio usljed pandemije korona virusa, jedino privremenu zabranu rada nedjeljom proglasio protivustavnom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram