Inspekcija utvrdila NEPRAVILNOSTI na deponiji kod Mostara, mještani sumnjaju na PIRALEN

Na sastanku u Sarajevu saopšeo je da su tri inspekcije – građevinska, ekološka i vodna – utvrdile nepravilnosti na doponiji Uborak kod Mostara, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.

FOTO: bljesakinfo

Na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom danas u Ministarstvu životne sredine i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažuje akreditovanu kuću koja će ispitati sadržaj pijeska kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen, prenosi BHRT.


Resorna ministarka Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju. Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epdemiološke katastrofe.


Učesnici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.


Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su protestovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalnog odlaganje, ugrade prečistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram