ISTRAGA O PORIJEKLU KORONA VIRUSA Stručni tim provešće mjesec dana u Vuhanu

Međunarodni naučni tim na čelu sa Svjetskom zdravstenom organizacijom (SZO), zadužen za istragu o porijeklu korona virusa, provešće oko mjesec dana u kineskom gradu Vuhanu, uključujući dvije sedmice u karantinu, rekao je danas član tima vijetnamski biolog Hung Ngujen.

FOTO: Srpskainfo/ALEX PLAVEVSKI/EPA

Ngujen je istakao da u Kini ne očekuje nikakve zabrane za rad desetočlanog tima koji se priprema da sutra krene iz Singapura ka Vuhanu, gdje je prvi slučaj virusa korona otkriven krajem 2019. godine.

– Prema mom shvatanju, neće biti ograničenja u pristupu informacijama koje bi možda zatrebale timu. Vidjećemo jer još nismo u Kini – naglasio je Ngujen putem video-poziva iz hotela na singapurskom aerodromu.

Prema njegovim riječima, tim je imao redovne virutelne sastanke sa kineskim virolozima u proteklih nekoliko mjeseci pred polazak.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izrazio je početkom sedmice razočaranost jer kineski zvaničnici nisu na vrijeme izdali dozvole za dolazak stručnog tima radi proučavanja porijekla kovida 19.

SAD su pozvale na transparentnu istragu predvođenu SZO i kritikovale uslove rada koji omogućavaju da kineski naučnici izvrše prvu fazu preliminarne istrage.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram