Istraživanje pokazalo šta je najvažnije prilikom traženja radnog mjesta

Dvije trećine ispitanika smatra kako su prilikom odabira radnog mjesta najvažniji dobri međuljudski odnosi, a zatim slijede visina plate i radno vrijeme, pokazalo je istraživanje portala MojPosao u kom je učestvovalo više od hiljadu ispitanika.

FOTO: pixabay

Istraživanje, kojem je cilj bio utvrditi stanje na tržištu rada, provedeno je za vrijeme trajanja 10. regionalnih Virtuelnih dana karijera i znanja, a učestvovalo je više od 1000 ispitanika. Među njima je 51 posto ispitanika bilo zaposleno, 43 nezaposleno, a 6 posto na školovanju.


Međuljudski odnosni ključni su pri odabiru radnog mjesta za 69 posto ispitanika, visina plate za 62 posto dok 46 posto najvažnijim smatra radno vrijeme.


Većina ispitanika (54 posto) smatra da znanja i vještine najviše utiču na šanse za dobijanje posla, a svaka peta osoba (20 posto) da je to radno iskustvo. Otprilike 8 posto ispitanika ističe kako je za pronalazak posla važna sreća, a 6 posto misli da su ključni dobri kontakti i poznanstva.


Nivo obrazovanja presudnim faktorom smatra svega njih 3 posto, dok 2 posto dijeli stav kako ključnu ulogu u pronalasku posla igra stranačka pripadnost.


Većina planira promijeniti posao, ali ne strahuju za svoje radno mjesto


Većina ispitanika (70 posto) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je više u poređenju sa istraživanjem iz 2012. kada je o promjeni posla razmišljala svaka druga osoba (52 posto).


Takođe, dok je prije sedam godina od gubitka posla strahovalo više od polovine ispitanika (52 posto), krajem 2019. godine za svoje radno mjesto strahuje tek svaki peti (18 posto).


Dvije trećine nezaposlenih ispitanika (64 posto) bez posla je zadnja tri mjeseca, svaka deseta osoba (12 posto) ne radi zadnjih 3 do 6 mjeseci, dok 7 posto osoba na posao čeka duže od 5 godina.


Većina nezaposlenih u Hrvatskoj (62 posto) traži bilo kakav posao, bez obzira da li je u struci ili izvan nje, dok 28 posto njih traži posao isključivo u struci.


Najviše ispitanika koji se još školuje očekuje da će posao tražiti manje od tri mjeseca nakon što završe školovanje (41 posto), petina (19 posto) očekuje da će posao naći za manje od mjesec dana, a 18 posto se poslu nada unutar šest mjeseci od završetka školovanja.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram