Juan dalje pada, Rusija gubi

Centralna banka Kine nastavila je, osmi dan zaredom, da snižava kurs svoje valute. Za dolar se danas, po zvaničnom kursu, dobija 7,0211 juana.

FOTO: Bankar.me

To je najniži kurs kineske valute od 2. aprila 2008. godine, izvještava ruska agencija TASS.

Bježeći od političkih rizika dolara, Rusija je dobar dio svojih rezervi prebacila u zlato, ali oko 5% i u kinesku valutu juan.

Gubici Rusije od najnovijih valutnih poteza Kine mjere se milijardama dolara.

Tokom 2018.godine Rusija je povećala udio eura u svojim deviznim rezervama sa 21,7 na 37,7%, a udeo juana sa sa 2,8 na 14,2%.

Prema navodima ruskih finansijskih stručnjaka početkom ove godine u juanima je bio ekvivalent od 67 milijardi dolara ruskih rezervi.

Te su rezerve u junu ove godine iznosile 518 milijardi dolara, a 2.avgusta 2019.godine, navodi se na sajtu Centralne banke Rusije, te su rezerve iznosile 516,8 milijardi dolara. Te su rezerve za posljednje četiri godine porasle za 45%.

Pošto je Centralna banka Kine počela sa snižavanjem vrijednosti svoje valute, ruske devizne rezerve su na vrijednosti izgubile oko 2 milijarde dolara.

Rusija je, medjutim, i ove godine nastavila da gomila rezerve u zlatu Prema nezvaničnim podacima, Centralna banka Rusije posljednjih mjeseci rezerve u zlatu povećava 4-5 tona nedeljno. Cijena zlata je u drugom kvartalu ove godine porasla za 17%.

Prema podacima Svjetskog saveta za zlato, i u drugom kvartalu ove godine potražnja za zlatom je rasla (8%), najveći kupci su bile centralne banke(224,4 t) , a medju njima prednjače centralne banke Rusije, Kine, Turske i Kazahstana.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram