Kako Su Nastali Termini ,,Levica” I ,,Desnica”?

Danas se termini „levica“ i „desnica“ koriste kao simbolične nalepnice za liberale i konzervativce, ali su prvobitno skovani u odnosu na fizički raspored sedišta političara tokom Francuske revolucije.

FOTO: Rezidencija.com

Podela je nastala u leto 1789. godine, kada su se članovi Francuske narodne skupštine sastali da počnu sa izradom Ustava. Delegati su bili duboko podeljeni oko pitanja koliki autoritet treba da ima kralj Luj XVI, a dok je rasprava trajala, dve glavne frakcije podelile su teritoriju u skupštinskoj salu. Antiarjalistički revolucionari sedeli su levo od predsedavajućeg oficira, dok su se na desnom krilu okupljali konzervativniji, aristokratske pristalice monarhije.

„Pokušao sam da sedim u različitim delovima dvorane i da ne primim neko obeleženo mesto, kako bih ostao gospodar svog mišljenja,“ napisao je jedan desničarski baron, „ali sam bio primoran da napustim levu ili desnu stranu jer sam bio osuđen da uvek glasam kao većina, i ako bih uradio suprotno bio bih podvrgnut ismevanju ostalih iz galerije. ”

Podele su se samo nastavile tokom 1790-ih, kada su novine počele da spominju progresivnu „levicu“ i tradicionalističku „desnicu“ francuske skupštine. Razlike su kasnije nestale tokom nekoliko godina za vreme vladavine Napoleona Bonapartea, ali ponovo se javljaju tokom Burbonske restauracije (1813. -1830.). Liberalni i konzervativni predstavnici ponovo su zauzeli svoja mesta na levoj i desnoj strani zakonodavne komore. Sredinom 19. veka „levica“ i „desnica“ su ušli u francuski narodni jezik kao osnov za suprotstavljanje političkim ideologijama. Političke stranke su se čak počele samo identifikovati kao „centar levice“, „centar desnice“, „ekstremna levica“ i „ekstremna desnica“.

Francuske „leve“ i „desne“ etikete filtrirane su po ostatku sveta tokom 1800-ih, ali one nisu bile uobičajene u zemljama koje govore engleski jezik do početka 20. veka. Izrazi se sada koriste za opisivanje suprotnih krajeva političkog spektra, ali njihovo poreklo je i dalje očigledno u rasporedu mnogih zakonodavnih tela. Na američkom Kongresu, na primer, demokrati i republikanci tradicionalno sede na suprotnim stranama doma i senata.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram