Kanadski naučnici tvrde da je ovo najbrži način za trežnjenje

Tim kanadskih naučnika razvio je nevjerovatan način za spuštanje nivoa alkohola u krvi, i to tri puta brži od uobičajenog. Sve što je potrebno je predmet veličine fascikle koji bi mogao da spase milione života širom svijeta godišnje.

FOTO: rts.rs

Grupa naučnika Univerziteta zdravlja u Torontu sa Džozefom Fišerom na čelu, tragala je za načinima za rješenje problema akutnog trovanja alkoholom, piše Raša tudej.

Istraživači su otkrili mogućnost koja izaziva podozrenje jer je izuzetno jednostavna. U pitanju je disanje u napravu koja liči na papirnu kesu.

„Neobjašnjivo je kako to nismo probali odavno", rekao je Fišer.

Novi metod podrazumijeva izazivanje pluća da izbace alkohol iz organizma, što pomaže jetri da snizi količinu alkohola u krvi pacijenta.

Na ovaj način se tijelo oslobađa alkohola tri puta brže nego inače, međutim, postoji opasnost da zbog jakog izbacivanja vazduha iz pluća čovjek hiperventilira i padne u nesvjest.

Jedini postojeći metod uklanjanja alkohola iz krvi je dijaliza, ali to nije izvodljivo u slučajevima ozbiljnijeg trovanja jer traje predugo. Jetra mora da preradi oko 90 odsto unijetog alkohola i na brzinu njenog rada ne može se uticati spolja.

Fišer i njegov tim tehnikom disanja ubrzavaju proces tri puta.

„Ne možete samo hiperventilirati jer biste se za minut ili dva onesvijestili“, objašnjava Fišer.  

Hiperventilacija izbacuje ugljen-dioksid iz krvi, zajedno sa alkoholom, ali istovremeno izaziva i nesvjesticu, do trenutka dok osoba ne izgubi svijest.

Da bi se to izbjeglo, ljudi koji su u alkoholisanom stanju izduvavaju vazduh u uređaj, pa im se taj vazduh vraća u pluća i ugljen-dioksid vraća u normalu, te nema opasnosti od gubljenja svjesti.

„To je izuzetno jednostavan uređaj koji može da se napravi bilo gdje u svijetu: nema elektronike, kompjutera i filtera“, objasnio je Fišer, dodajući da su istraživanja do sada rađena isključivo na volonterima i da dodatna ispitivanja tek predstoje.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram