“KO TEBE KAMENOM TI NJEGA CVIJETOM U SAKSIJI” Dačić kaže da nije od onih što okreću DRUGI OBRAZ

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da će uvijek reagovati kada neko izgovara laži pred međunarodnom zajednicom, kao što je to uradila diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonizaciji.

FOTO: Dejan Božić/RAS Srbija

Kako je rekao, mnogi mu zamjeraju način na koji je reagovao na njeno izlaganje, da se nije ponio diplomatski, a Dačić na to odgovara da se “sa diplomatama postupa diplomatski”.


– Ako neko izgovara laži… ja nisam od onih koji će da okrene drugi obraz. Kada neko tebe kamenom, a ti njega cvijetom… Ne, može cvijetom, ali sa saksijom – rekao je Dačić za TV Pink. Spreman je, kako kaže, da ukoliko je uradio nešto loše snosi posljedice. Dodaje da u Njujork na sjednicu SB UN nije otišao da se provodi, već da brani interese Srbije.


– Neću da dozvolim da se smatra da evropski i svjetski Srbin treba da podrazumijeva da budeš antisrbin. Ne smijemo da dozvolimo da to bude glavni moto političke i društvene scene – naglasio je Dačić. Dodaje da stalne članice Savjeta bezbjednosti UN nisu najbolje upoznate sa situacijom, te da poslije takvog izlaganja Čitaku mogu da pomisle da su Srbi kolonizatori, da su došli ko zna odakle i na prostoru KiM zatekli Albance, maltretirali ih i kolonizovali, te da su se oni sada oslobodili.


– Rekao sam, pokažite mi neki spomenik albanski iz 12, 13, 14. vijeka, kao što su srpski spomenici i manastiri – naglasio je Dačić.


Priština, kako kaže, pred međunarodnom zajednicom stalno potencira da se dogodio genocid nad albanskim stanovništvom i dodaje da bi u tom slučaju nakon sukoba trebalo da bude manje Albanaca, a da je slika drugačija jer na prostoru KiM ima mnogo manje Srba.


– Dok sam govorio u SB UN da je na KiM bilo više od 400 naseljenih mjesta gdje su živjeli Srbi i da Srba više nema u 311 mjesta, Čitaku se na to smijala, a zajedno sa njom i Englezi. Kada govorim o etničkom čišćenju i zločinima nad Srbima oni se smiju – zaključio je Dačić.


On je naveo podatak da u Prizrenu u kojem je rođen danas žive svega 23 Srba.

Zato neću dozvoliti da neko priča da smo kolonizatori, poručio je Dačih i dodao da će se Srbija uvijek boriti za istinu. On je rekao da je mnogo toga posljedica i rezultat propagande i lobiranja i da se Srbija tome mora suprotstavljati. Dačić je rekao da američki pristup nije bio negativan i da to pokazuje veliku promjenu američke politike kada je Srbija u pitanju.


Takođe je dodao da je reagovao časno i da ga ništa neće spriječiti da kaže istinu svakome u lice.


– Ja sam rekao šta sam mislio iako mogu da imam posljedice, i zna se kakve posljedice imam zbog toga – rekao je Dačić. On je dodao da mu “svi u svijetu prijete” što nastoji u tome da što više zemalja povuče odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da nekim zemljama to strašno smeta.


– Kažu da sam faktor koji nije konstruktivan, da rušimo dijalog i slično… – rekao je Dačić i dodao da je nedavno razgovarao sa predstavnicima nekih od zemalja među kojima i onih koji, kaže, najavljuju napad na njega. On poručuje da ga to neće odvratiti od toga radi svoj posao.


– Mnogi su kada je riječ o srpskom interesu pricali o obrazu, a meni je obraz čist – rekao je on i dodao da se zajedničkim zalaganjem sa predsjednikom Aleksandrom Vučićhem uspjelo u tome da je ipak više zemalja povuklo odluku o priznanju nego što je priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.


On je rekao da je važno da se građanima garantuje mir i bezbjednost i da je zato iznio upozorenja da vlasti u Pristsini planiraju upad u Trpeču i slične incidente, te da od MZ očekuje da ispuni ono što je njen zadatak – da građanima garantuje mir i bezbjednost.


Govoreći o obilježavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju i dolazak nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona i ostalih zvaničnika tadašnje američke administracije, ministar je dodao da se “svaki zločinac vraća na mjesto zločina i da su oni došli da proslave ono što su bombama obezbijedili”. Dačić je rekao da je imajući to u vidu važno da poštujemo prijatelje od kojih imamo pomoć.


Takođe je podsjetio da će uskoro biti glasanje za članstvo u Interpolu i da su se predstavnici samoproglašnog nezavisnog Kosova ponovo prijavili za članstvo te da se može očekivati da će oni lobirati i vršiti pritiske.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram