KOMŠIĆ OPET UDARIO NA DODIKA I ČOVIĆA "Prestanite Srbe i Hrvate tretirati kao stoku"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom stilu i ne birajući riječi reagovao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku srpskog i hrvatskog naroda iz BiH.

FOTO: srpskainfo.com

Nakon što je Dodik, u intervjuu za “Večernji list”, poručio da će se to desiti, ukoliko se i dalje u BiH bude dovodio u pitanje princip konstitutivnosti naroda i ako Bošnjaci budu instistirali na građanskom uređenju Komšić je žestoko opleo po svom kolegi iz Predsjedništva BiH, ali i po lideru HDZ BiH Draganu Čoviću.

-Implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države. Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima – navodi se u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

Komšić dodaje da Dodik i Čović “nisu ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata u BiH”, a da, kako je ocijenio “njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju ni na šta.

– Uostalom, pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu tretirati ka stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine. Posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično. Žalosno je i da su 25. godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika – poručio je Komšić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram