Lek i eliksir zdravlja iz čaše

ISKUSTVO i godine prakse pokazale su da deca koja redovno uzimaju prirodne vitamine zimi ređe obolevaju, imaju manje alergija i manje su sklona prehladama.

Vitaminiziranje hrane prima 90 odsto dece u zapadnim zemljama, jer se u velikoj meri primenjuje u Švedskoj, Engleskoj, Škotskoj, SAD kao i u i drugim zemljama, ali ruski doktor Aleksej Sinjakov kaže da je uvek bolje popiti prirodni vitamin nego uzeti tabletu.


– Ukoliko postoji mogućnost, vitaminske zalihe organizma prvenstveno treba popunjavati vitaminskim biljkama – kaže Sinjakov. – Za tu svrhu one su fiziološki aktivnije i efikasnije od sintetičkih vitamina. Sve se češće u Rusiji mogu naći i biljni barovi u kojima se može tražiti napitak na sledeći način: treba mi koktel protiv prehlade. Oni koji su precenili svoju snagu mogu da traže koktel koji okrepljuje srce.


Koktele koji obnavljaju snagu i deluju preventivno mogu se uzimati i prema svom nahođenju, a lekovite napitke treba praviti u konsultacijama sa doktorom.


Da bi se biljni bar napravio kod kuće (što je neuporedivo isplativije) potrebno je nabaviti: tačan dozator sa mililitrima (nekada su važne i kapi) i ekstrakt nane koji se može pripremiti i u obliku leda, dok se sve ostalo nalazi u većini kuhinja.


– Sedite za udobnim stočićem, pijete okrepljujuć čaj ili napitak i sa zadovoljstvom udišete mirise letnje livade koji izlaze iz čaše, obnavljate snagu i sakupljate zdravlje – preporučuje Sinjakov.


PET RECEPATA KOJI VRAĆAJU SNAGU


ZELENO MLEKO


Uzmite tri velike kašike sitno naseckanog zeleniša (maslačka, koprive, mirođije, zelenog luka…), pomešajte sa četiri čaše kefira, dobro promutite, posolite i poslužite ohlađen.


OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK


Visoku čašu do pola napunite sitno istucanim ledom, dodajte 60 mililitara soka od ananasa i 30 mililitara limunovog soka, kao i hladnu prokuvanu vodu. Sve dobro promešajte, na ivicu čaše stavite trougao ananasa i poslužite sa slamkom.


MEŠAVINA PROLEĆA


Pomešajte pola čaše soka od paradajza, celu čašu soka od šargarepe i punu kašiku soka od koprive. Sve to umutite i postepeno dodajte pet čaša svežeg ili kiselog mleka, soli i bibera (po ukusu). Služi se hladan.


VITAMINSKO OSVEŽENJE


Pomešajte u visokoj čaši, do pola napunjenoj sitno istucanim ledom, po 30 mililitara sirupa od šipka i limunovog soka sa hladnom prokuvanom vodom. Stavite u napitak krišku limuna i poslužite sa slamkom i kafenom kašičicom.


BOMBA OD JAJETA


Pomešajte sok jednog limuna, jedno jaje, 20 mililitara sirupa od nane i 100 miligrama vode. Mutite u mikseru dok se ne pojavi pena, naspite u visoku čašu do polovine napunjenu sitno iseckanim ledom. Poslužite sa slamčicom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram