Liberte, egalite, fraternite? – Od početka protesta uhapšeno 10 000 “žutih prsluka”

U Francuskoj su 17. studenog 2018. započeli već dobro poznati skupovi „žutih prsluka“, tada u znak protesta protiv porasta cijena benzina, ali su se kasnije pretvorili u veliki ustanak protiv politike predsjednika Macrona i njegove vlade.

FOTO: logicno.com

Prema francuskom ministarstvu pravosuđa, od njihovog formiranja u studenom prošle godine francuska je policija uhitila preko 10 000 pristaša “žutih prsluka”, izvijestio je u petak Le Monde.


Prema pisanju lista, francuski sudovi donijeli su više od 3000 presuda za rana kaznena djela protiv pripadnika pokreta, posebno zbog sudjelovanja u masovnim ustancima i napadima na službenike za provođenje zakona.


Oko 400 ih je osuđeno na zatvorske kazne i trenutni pritvor. Prema Le Mondeu, mnogi ljudi su osuđeni na društveno koristan rad u zajednici. Ostali okrivljenici su dobili uvjetne kazne.


17. studenog 2018. su u Francuskoj započele sada već dobro poznate demonstracije „žutih prsluka“, koje su u početku održane u znak protesta zbog porasta cijena goriva za automobile. Žuti sigurnosni prsluci automobilista su postali neslužbena “uniforma” pokreta. Prema riječima organizatora, u prvom skupu je sudjelovalo 282 000 ljudi. Međutim, njihov se broj od tada smanjuje. Popis zahtjeva „žutih prsluka“ sada uključuje ne samo društvene i ekonomske, već i političke pritužbe protiv vlasti.


Ako pogledamo ove brojke i činjenicu da se Francuska hvali kako je „kolijevka moderne demokracije“, onda nešnije u redu s poimanjem prava na slobodno izražavanje nezadovoljstva. Među 400 pripadnika pokreta sigurno ima osuđenih za djela vandalizma i napada na policiju, iako su snage sigurnosti u Francuskoj često imale takav pristup da su umjesto izbjegavanja sukoba poticale nasilje.


No, ako u Hong Kongu vidimo da Joshua Wong, koji glasi za neslužbenog vođu prosvjednog pokreta, bolje rečeno secesionističke pobune protiv Pekinga, slobodno šeće po gradu i putuje po svijetu, a čak se pokušao kandidirati na predstojećim izborima za gradsku vlast, ili na drugoj strani planete Juana Guaidoa i njegov pristaše koji su u travnju u Caracasu pokušali provesti vojni udar, a također su slobodni, onda s francuskom „demokracijom“ nešto nije u redu.


Na primjer, samo je 21. rujna ove godine policija rastjerala skup “žutih prsluka” u Parizu i uhapsila 137 ljudi.


Nekoliko stotina aktivista pokreta okupilo se na raznim točkama u francuskoj prijestolnici, a policija je izrazila zabrinutost da bi mogli napasti sudionike „marša za ekologiju“, koji se u Parizu održavao istog dana.


Oko dvije tisuće „ekoloških aktivista“ je krenulo drugom rutom kako bi se izbjegli sukobi sa “žutim prslucima”. Ovdje je nejasno zašto se ekološki aktivisti nisu udružili sa „žutim prslucima“, obzirom da je riječ o ljudima koji u svojoj agendi otvaraju i ta pitanja, već su se kao „ekološka elita“ odvojili od radničke klase i „sirotinje“.


Naravno, francuska je policija tog dana provela opsežnu operaciju u kojoj je suzavac upotrijebljen protiv „žutih prsluka“, a „zeleni“ su ostavljeni na miru. U ovoj akciji sudjelovalo je oko sedam i pol tisuća policajaca, što je nekoliko puta više od broja demonstranata. Međutim, većina sudionika u demonstracijama nije imala žute prsluke na sebi, kako ne bi privukla pažnju policije, prenosi BBC.


“Žuti prsluci” optužili su predsjednika Emanuela Macrona za ravnodušnost prema interesima običnih građana, a tog su dana istu poruku mogli uputiti pripadnicima „CO2 religije“.


Točno je da su protesti u koje su uključeni često doveli do nasilja i nemira, ali su francuska policija i pravosuđe očito odradili zadaću koju im je dao Macron.


Protesti su natjerali predsjednika Macrona da navodno „pristane na niz mjera za smanjenje poreza i decentralizaciju vlasti“.


Jedan od sudionika demonstracija u Parizu krajem rujna je rekao novinaru Le Mondea da ga je vlast natjerala na ulice zbog “nepoštenog stava” prema pokretu, te izrazio zabrinutost zbog toga što su “žuti prsluci” kroz medije stekli lošu reputaciju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram