Mali maturanti bi u kuvare i avio-tehničare

Najtraženija srednja škola u Srbiji prošle godina bila je Ugostiteljsko-trgovačka škola zbog smera kulinarski tehničar, gde je na jedno mesto konkurisalo čak 11 učenika, kaže Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete za Politiku.

FOTO: Pexels

Popularnosti ovog obrazovnog profila posebno doprinosi to što učenici u završnoj godini, nakon regrutacije menadžera restorana, dobijaju priliku da svoje veštine usavrše i u restoranskim kuhinjama.


Kako pokazuju brojke, prošle godine ovaj smer kao prvi na listi želja stavilo je 319 đaka, a samo 30 malih maturanata ima priliku da bude na ovom profilu.


Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, kaže za politiku da je veoma popularna i Vazduhoplovna akademija, koja je jedina škola tog profila u zemlji. Kako dalje navodi, diploma ove škole priznata je u zemljama Evropske unije, a za jedno mesto konkuriše i do 12 đaka. 


Prema podacima Ministarstva prosvete u prvih pet najtraženijih škola bile su i medicinske i škole elektro-struke, posebno profili IT tehničari i administratori mreže.


Kada je reč o trogodišnjim školama, najpopularniji smerovi su maser, kuvar i ženski frizer, a kako Pajić savetuje najbolje je upisati one smerove koji će biti popularni u bliskoj budućnosti koji su povezani sa organskom hranom i poljoprivredom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram