Moguć dogovor Turske i Sirije — Rusija spremna da pomogne

Zvanična Moskva smatra da je dogovor između Turske i Sirije moguć i da vojske te dve zemlje mogu da dogovore konkretne parametre saradnje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

FOTO: Sputnik / Maksim Blinov

Kako je istakla, Rusija bi tom procesu mogla u velikoj meri da doprinese.


„Zalažemo se za to da između Damaska i Ankare bude postignuta praktična saradnja. Mogućnosti ima i mi ih jasno vidimo. Rusija je spremna da sa svoje strane pruži svu moguću saradnju u tom dijalogu“, istakla je Zaharova.


U osvrtu na situaciju na severu Sirije, Zaharova je rekla da eskalacija tenzija ne treba da na bilo koji način utiče na proces političkog rešavanja sirijske krize.


Takođe je rekla i da je sve spremno da se održi prvo zasedanje Ustavnog komiteta Sirije, koji bi trebalo da bude održan u Ženevi.


Što se tiče Kurda, Zaharova je rekla da bi Rusija podržala bilo kakav dogovor sa zvaničnim Damaskom, budući da bi tako nešto doprinelo osiguravanju dugoročne stabilizacije i bezbednosti u regionu.


„To bi značilo da se celokupna teritorija Sirije vrati u ruke zvaničnog Damaska, uključujući i granicu sa Turskom. Upravo zato bi dogovor Kurda i Damaska bio veoma važan“, zaključila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram